ترازنامه، مهمترین سند مالی…
هدف از امور حسابداری تهیه صورت های مالی با داده های دقیق و کاربردی است که تصمیم گیری های مدیریتی را آسان می کند. مدیران داخلی و افراد خارج از سازمان ها به وسیله این گزارشات دقیق میتوانند تحلیلات درستی از سازمان ها انجام دهند. از این رو، امور حسابداری و گزارشات مالی برای سازمان ها از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردارند.
ترازنامه (Balance Sheet) یکی از مهمترین گزارشات مالی است که کاربردهای بسیار زیادی در دنیای حسابداری و مالی دارد. ترازنامه علاوه بر آن که مبنای اصلی تعیین مالیات بر درآمد و ارزش افزوده است؛ منبع مهمی برای جذب سرمایه برای سازمان ها نیز میباشد. ممکن است برایتان این سوال پیش بیاید که چگونه ترازنامه می تواند باعث جذب سرمایه شود؟
زیرا “ترازنامه” یکی از مهمترین مدارکی است که در آن وضعیت مالی یک شرکت با جزئیات شرح میشود. در ترازنامه میزان دارایی و بدهی یک شرکت مشخص میشود و سرمایه گذاران دقیقا به دنبال همین مدرک هستند تا بتوانند شرایط مالی یک شرکت را جهت سرمایه گذاری بررسی کنند. البته لازم به ذکر است که ترازنامه تنها یکی از اسناد طلایی برای بررسی شرایط مالی شرکت ها است. صورت حساب سود و زیان و صورت حساب گردش بانک ها نیز برای بررسی شرایط مالی شرکت ها بسیار مهم است. تنظیم ترازنامه یکی از مهمترین وظایف حسابداران در انواع حسابداری صنعتی، حسابداری تولیدی و … است.
ترازنامه شامل چه اقلامی میباشد؟
ترازنامه حسابداری شامل دو ستون است، که تمامی اطلاعات مهم در این دو ستون قرار می گیرد. بیلان مالی بر مبنای فرمول اصلی حسابداری یعنی (دارایی= سرمایه + بدهی) تنظیم می شود. معادلات این دو ستون باید با یکدیگر تراز باشند. در ترازنامه یک ستون به دارایی ها و ستون دیگری به بدهی ها و سرمایه اختصاص داده میشود. در ادامه به توضیح مفصل هر یک از این اقلام خواهیم پرداخت:
ستون دارایی ها:
همانطور که از نامش پیداست، در این ستون اطلاعات مربوط به دارایی های تجاری سازمان شما درج میشود. دارایی ها نشان دهنده، ارزش تجاری شرکت هستند. البته دارایی های یک شرکت، تنها معیار برای سنجش دارایی ها نیستند ولی یکی از مهمترین معیار ها می باشند. ماهیت ستون دارایی ها بستانکار است. دارایی ها به دو دسته دارایی های جاری و غیر جاری تقسیم میشوند که به شرح زیر است:
1- دارایی های جاری:
به دارایی هایی گفته میشود که امکان نقدینگی آن ها در کوتاه مدت وجود دارد. در واقع، دارایی های جاری دارایی هایی هستند که هر به سرعت به پول نقد تبدیل میشوند. یکی از مهمترین مولفه ها که نظر سرمایه گذاران را به خود جلب می کند میزان دارایی های نقدی شما است که به شرکت اعتبار میدهد.
دارایی هایی مانند پول نقد، اوراق بهادار، موجودی کالا برای مشاغل تولیدی و بازرگانی و… جزو دارایی های جاری محسوب میشوند.
2- دارایی های غیر جاری:
دارایی های غیر جاری همان دارایی های بلند مدتی هستند که طی یک سال مالی قابل نقد شدن نیستند. دارایی هایی از قبیل سرمایه گذاری هایی که در مدت یک سال قابل فروش نیستند، دارایی های نامشهود مانند حق ثبت اختراع، دارایی های ثابت مانند ساختمان، ماشین آلات صنعتی و… جزو دارایی های غیر جاری محسوب میشوند.
ستون بدهی ها:
برای آن که بتوانیم میزان بدهی شرکت را در این ستون وارد کنیم، ابتدا نیاز است که تفاوت میان بدهی های جاری و غیر جاری را تشخیص دهیم. به طور کلی، بدهی به هزینه هایی اشاره دارد که باید از طرف سازمان به افراد حقیقی یا حقوقی دیگر پرداخت شود. ماهیت ستون بدهی ها بدهکار میباشد.
1- بدهی جاری:
بدهی های جاری در واقع همان هزینه های شرکت هستند؛ هزینه هایی که مهلت پرداخت آن کوتاه مدت است مثل هزینه هایی از قبیل اجاره ساختمان، هزینه آب و برق ، بدهی های بانکی و … هستند.
2- بدهی غیر جاری:
بدهی های غیر جاری، بدهی هایی هستند که باید در بلند مدت پرداخت شوند. بدهی های مالیاتی و دیگر هزینه هایی که بیش از یک سال برای پرداخت آن ها مهلت داریم نمونه هایی از بدهی های غیرجاری هستند.
حقوق صاحبان سهام:
حقوق سهامداران اصلی شرکت توسط یک فرمول اساسی تعیین میشود که عبارت است از
(حقوق صاحبان سهام = کل بدهی – کل دارایی). به عبارت دیگر، در ابتدای تاسیس شرکت حقوق صاحبان شرکت برابر است با میزان سرمایه گذاری ابتدای دوره؛ پس از آن که شرکت به درآمد زایی رسید، حقوق صاحبان شرکت برابر میشود با میزان سود شرکت پس از کسر تمامی بدهی ها.
ترازنامه چه کاربردی دارد؟
تا اینجای مقاله با ماهیت ترازنامه و اقلام مهم موجود در آن آشنا شدیم. حالا به مهمترین بخش مقاله یعنی توضیح درباره کاربرد ترازنامه می رسیم. در دوره آموزش حسابداری شرکت حسابداری در کرج اَزتا، به آموزش نحوه تهیه بیلان، صورت حساب سود و زیان و… خواهیم پرداخت. اگر به دنبال شرکت در یک دوره فوق العاده کارآمد هستید که علاوه بر دریافت مدرک معتبر، بلافاصله به عنوان یک نیروی حرفه ای وارد بازار کار شوید، فرصت را از دست ندهید و دوره آموزش حسابداری کاربردی اَزتا شرکت کنید. در این دوره از معرفی مبنای اصلی حسابداری گرفته تا تنظیم اظهارنامه مالیاتی را به شما خواهیم آموخت.
چرا ترازنامه برای کسب و کارها اهمیت دارد؟
1- بررسی عملکرد شرکت:
بارزترین کاربرد “ترازنامه” بررسی دقیق نحوه عملکرد مالی شرکت است. همچنین، به کمک ترازنامه می توانیم پتانسیل شرکت برای رشد در آینده را بسنجیم.
2- بررسی میزان ریسک کسب و کار:
با بررسی ستون بدهی ها و سرمایه ترازنامه میتوانیم عملکرد مالی شرکت را بررسی کنیم؛ در نتیجه، میتوانیم به این موضوع پی ببریم که شرکت تا چه اندازه در ریسک است و انجام چه پروژه هایی شرکت را در ریسک خواهد انداخت.
3- تسهیل تصمیمات مدیریتی:
اطلاعات مفید موجود در بیلان مالی که عبارتند از؛ میزان نقدینگی شرکت، میزان بدهی، نسبت بدهی و عملکرد شرکت و… اطلاعات بسیار مفیدی برای مدیران است که به آن ها در اخذ تصمیمات مدیریتی کمک می کند.
موازنه کردن ترازنامه:
در ترازنامه حاصل جمع دو ستون بدهی و دارایی باید با یکدیگر برابر باشند. اگر ترازنامه شما با یکدیگر برابر نباشد قطعا در محاسبات خود اشتباهی کرده اید. برای موازنه کردن بهتر است زیر ترازنامه خط کشیده و عدد نهایی را بنویسید. خط کشیدن زیر ترازنامه به معنای بستن حساب است. البته لازم به ذکر است که امروزه، با استفاده از نرم افزارهای حسابداری هوشمند، تهیه ترازنامه بسیار آسان و سریع شده است. ولیکن، برای آن که بتوانید اطلاعات مالی را به درستی وارد ترازنامه کنید نیاز است که ماهیت حساب ها را به درستی یشناسید.
تفاوت ترازنامه با صورت حساب سود و زیان در چیست؟
ترازنامه و صورت حساب سود و زیان دو اسناد حیاتی برای تمامی شرکت ها هستند. اطلاعات مالی موجود در این دو صورت مالی با یکدیگر همپوشانی دارند ولیکن برخی از داده های موجود در آنها با یکدیگر متفاوت است. ترازنامه شامل اطلاعاتی از قبیل دارایی، بدهی و حقوق صاحبان سرمایه در یک بازه زمانی مشخص را نشان میدهد. در حالی که، صورت حساب سود و زیان، خلاصه ای از درآمد وهزینه های شرکت را طی یک بازه زمانی خاص نشان میدهد. به طور کلی، هر دو صورت های مالی برای ارزیابی کارکرد مالی شرکت استفاده می شوند.
نتیجه گیری:
ترازنامه جزو مهمترین اسناد مالی شرکت ها محسوب می شود که برای مدیران و سرمایه گذاران از اهمیت چشمگیری برخوردار است. بیلان مالی گزارش دقیق و شفافی درباره دارایی و بدهی شرکت ها به ما نشان میدهند. در این مقاله سعی کردیم به تمام نکات مهم موجود در ترازنامه مالی اشاره کنیم. اگر دانشجوی رشته حسابداری هستید و یا کار حسابداری انجام میدهید؛ خواندن این مقاله به افزایش دانش شما کمک میکند. شرکت حسابداری اَزتا با بیش از 25 سال سابقه فعالیت در بازار مالی و مالیاتی، این افتخار را دارد تا کلیه خدمات حسابداری را به صاحبان مشاغل ارائه دهد. برای دریافت خدمات مشاوره مالیاتی لطفا با شماره 90004656 تماس حاصل فرمایید.
بدون دیدگاه