جرایم مالیاتی چیست؟
قطعا می دانیم که جریمه در هر زمینه ای به افرادی تعلق میگیرد که نسبت به انجام تکالیفی تعلل کردند و یا از قانونی سرپیچی کردند. جرایم مالیاتی نیز دقیقا شامل مودیانی میشود که در انجام تکالیف مالیاتی خود اهمال کاری کردند و آن را به درستی انجام ندادند. منتها فرق جرایم مالیاتی با سایر جریمه ها این است که به مهمترین بخش زندگی افراد یعنی کسب و کار ضربه میزند و خسارت های مالی هنگفتی را وارد میکند.
البته سازمان امور مالیاتی برخی بخشودگی های جرایم مالیاتی را نیز در نظر میگیرد که اگر مودیان مالیاتی واجد شرایط باشند میتوانند از این بخشودگی ها استفاده کنند. همچنین، برخی تشویقات مالیاتی نیز برای مودیان مالیاتی در نظر گرفته شده است، که در ادامه به تمامی این موارد خواهیم پرداخت.
گروهی از افراد هنوز درک عمیقی از مالیات ندارند و گمان میکنند که مالیات فقط به درآمد افراد تعلق میگیرد ولی این تصور اشتباهی است. مالیات بر ارث، مالیات خروج از کشور، مالیات بر واردات و… از انواع مالیات هایی است که نسبت به پرداخت آن موظف هستید.
عمده مراجعه کنندگان ما به دلیل عدم ارسال صحیح اظهارنامه های مالیاتی ناچار به پرداخت جرائم مالیاتی سنگین خواهند شد. اگر میخواهید اظهارنامه مالیاتی شما به نحوی تنظیم شود که علاوه بر عدم پرداخت جریمه، از معافیت های مالیاتی نیز برخوردار شوید، میتوانید از خدمات تنظیم اظهارنامه عملکرد شرکت حسابداری در تهران بهره مند شوید.
انواع جرایم مالیاتی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید جرایم مالیاتی شامل دو دسته جرایم موضوعی و جرایم عملکردی میشوند. در واقع جرائم مالیاتی موضوعی به تخلفاتی ارتباط دارد که با پیشینه موضوعات مالیاتی خاص اتفاق میافتد. به عنوان مثال فرار مالیاتی از انواع این جرایم به حساب میآید. از سوی دیگر باید اضافه کنیم که جرائم مالیات عملکردی نیز مربوط به تخلفاتی است که در اجرای مقررات , تکالیف
مالیاتی شکل میگیرد، در این میان میتوان به عدم ارائه اظهار نامه اشاره کرد. جدولی که در ادامه این مطلب برای شما تهیه کردهایم نشان میدهد که انواع جرائم مالیاتی کدام هستند و درصد مالی جرم و شرایط بخشودگی آنها به چه شکل است.
نوع جرم مالیاتی | درصد مالی جرم | شرایط بخشودگی |
جرایم مالیاتی و عوارضی که قابل بخشش برای اشخاص حقوقی | از ۱۰ تا ۱۰۰ درصد | در صورت تسویه بدهی مالیاتی تا بهمن ماه سال جاری و تا سقف ۲۰ میلیارد ریال |
جرایم مالیاتی و عوارضی که قابلیت بخشش برای اشخاص حقیقی | از ۱۰ تا ۱۰۰ درصد | در صورت تسویه بدهی مالیاتی تا بهمن ماه سال جاری و همچنین تا سقف ۵ میلیارد ریال |
جرایم مالیاتی به همراه عوارض ارزش افزوده که حتمی میباشد | از ۱۰ تا ۱۰۰ درصد | به شرطی که اعتراضی صورت نگیرد، از اعتراض انصراف داده شود و یا فرایند پرداخت مالیات تا ۶ ماه پس از آن انجام بگیرد |
جرایم مالیاتی مربوط به ایران چیست؟
همواره در کشور ایران جرایم و تخلفات مالیاتی بسیار زیادی صورت میگیرد که از جمله مهمترین آنها را در جدول ارائه شده است.
نوع جرم مالیاتی | درصد جریمه | شرایط بخشودگی |
پنهان کردن درآمدی که به دست آمده از فعالیت اقتصادی است | تا سقف ۵۰ درصد | در صورتی که اظهار نامه اصلاح شود و یا پرداخت مالیات و جریمه انجام بگیرد |
تسلیم نکردن اظهار نامه مالیاتی تا موعد مقرر | تا سقف ۲۰ درصد | در صورتی که اظهار نامه در مهلت داده شده تمدید شود و یا جریمه آن پرداخت شود |
انجام ندادن فعالیتهایی مانند صدور فاکتور، ثبت تراکنشها و یا پرداخت مالیات | از ۱۰ تا ۱۰۰ درصد | در صورتی که اعتراضی وجود نداشته باشد و یا از اعتراض منصرف شوید. همچنین ترتیب پرداخت و عوارض آن نیز تا ۶ ماه پس از صدور ابلاغیه انجام بگیرد |
عدم ارسال اطلاعات و مدارک مالیاتی | تا سقف ۱۰ درصد | ارسال کردن مدارک و اطلاعات مرتبط با مالیات و پرداخت کردن میزان جریمه تا پایان بهمن سال جاری |
عدم پرداخت مالیات قطعی و تسلیم مفاصا حساب بیمه و مالیات در مدت زمان تعیین شده | تا سقف ۱۰ درصد | پرداخت کردن کل میزان جریمه و خسارت پیش از تاریخ مقرر شده |
عدم ارائه تمامی گزارشات تراکنشهای بانکی به سازمان امور مالیات | تا سقف ۲۰ درصد | اعلام کردن میزان تراکنشهای بانکی و پرداخت کلیه جرایم مالیاتی تا پایان بهمن سال جاری |
ایجاد خسارتها و برآورد هزینههای غیر واقعی و غیر مجاز | تا سقف ۵۰ درصد | در صورت اصلاحیه اظهار نامه و همچنین پرداخت مالیات و جریمه تا مهلت تعیین شده |
عدم پرداخت مالیات بر املاک و مالیات بر ارث و وصیت | از ۱۰ تا ۱۰۰ درصد | پرداخت کردن بدهی مالیاتی و عوارض جریمه تا اواخر بهمن ماه سال جاری |
انواع جرائم غیر قابل بخشودگی مالیات:
با توجه به این که اخیرا بخش قابل توجهی از درآمد دولت از طریق مالیات کشور تامین می شود؛ در نتیجه سخت گیری سازمان امور مالیاتی کشور بیش از همیشه شده است. تعدد و پیچیدگی های ماده و تبصره های مالیاتی برای اصناف مختلف حاکی از همین موضوع است. از این رو، بخشودگی های مالیاتی که سال های پیش مشمول بسیاری از مودیان مالیاتی میشد نیز کاهش پیدا کرده است.
شرکت حسابداری اَزتا با بیش از 25 سال سابقه در حوزه خدمات حسابداری و مالیاتی موفق به کسب کارنامه ای درخشان در بازار مالی شده است. وجود متخصصان حرفه ای مالیاتی، با اخلاق حرفه ای و مسئولیت پذیر؛ اَزتا را از سایر رقبا متمایز کرده است.
موانعی که دولت بر سر راه مودیان گذاشته باعث شده تا فرار مالیاتی بسیار دشوار شود. با دریافت خدمات مشاوره مالیاتی از شرکت حسابداری در تهران اَزتا با شماره 90004656 تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان ما به خوبی شما را راهنمایی کنند.
6 نوع از مهمترین جرایم مالیاتی
-
جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی:
اگر حسابدار باشید و یا صاحب یک کسب و کار قطعا تا الان با موضوع سامانه مودیان مالیاتی آشنا شده اید. اگر هنوز از فراخوان سامانه مودیان بی خبر هستید، پیشنهاد میکنیم که مقاله سامانه مودیان مالیاتی را مطالعه فرمایید. مبلغ جرائم مالیاتی مربوط به عدم ثبت نام و انجام تکالیف سامانه مودیان، 10 % مبلغ فروش است.
-
جریمه عدم ارسال مالیات بر ارزش افزوده:
مالیات بر ارزش افزوده جزء مالیات هایی است که دولت اخیرا به شدت روی آن تمرکز کرده و بخشودگی های این قانون را حذف کرده است. گزارشات مربوط به مالیات بر ارزش افزوده باید هر سه ماه یکبار ارسال شود. مودیان مالیاتی تا 15 روز پس از پایان هر فصل، مهلت دارند که گزارشات را در سامانه ارسال و پرداخت کند. اگر عدم ارسال و پرداخت، بیش از 15 روز طول بکشد، جریمه مالیات بر ارزش افزوده به شیوه زیر خواهد بود.
1- عدم ارسال صورت حساب مالیات بر ارزش افزوده معادل یک برابر مالیات متعلقه است.
2- عدم ثبت نام در مهلت مقرر معادل 75% مالیات متعلق است
-
جریمه عدم ارسال اظهارنامه عملکرد:
همانطور که گفتیم مالیات بر عملکرد جزو مهمترین مالیات هایی است که تمامی مودیان مالیاتی موظف به پرداخت آن هستند. “جرائم مالیاتی” مربوط به عدم ارسال اظهارنامه عملکرد معادل 30% مالیات متعلق برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون و 10% مالیات متعلق برای سایر مودیان میباشد. این قانون برای افرادی که داده صحیح در اظهارنامه مالیاتی وارد نکردند؛ به عبارتی درآمدهای کتمان شده و هزینه های غیر واقعی در اظهارنامه مالیاتی شان یافته شود، نیز جاری است.
-
جریمه عدم ارسال ترازنامه و صورت حساب سود و زیان:
بعضی از مودیان مالیاتی اظهارنامه خود را ارسال میکنند ولی جدول ترازنامه و صورت حساب سود و زیان و دفاتر قانونی خود را ارسال نمیکنند و خالی باقی می گذارند. اداره امور مالیاتی با این دسته از مودیان برخورد کرده و جریمه ای معادل 20% مالیات برای هر یک از موارد ذکر شده به آنها اختصاص میدهد. البته این قانون مشمول شرکت های غیر فعال نخواهد شد.
-
جریمه مالیات های تکلیفی:
بر اساس ماده 199 قانون مالیات های مستقیم، هر شخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون موظفند مالیات دیگران (کارمندان) را کسر کرده و به اداره امور مالیاتی پرداخت کنند؛ در صورت تخلف در انجام وظایف خود مشمول جریمه ای معادل 10% مالیات پرداخت نشده و 2.5% مالیات به ازای هر ماه تاخیر دارد.
-
جریمه مدیران شرکت:
جریمه تخلف آخرین مدیران شخص حقوقی از لحاظ عدم تسلیم اظهارنامه موضوع ماده (114) این قانون ظرف مهلت مقرر یا تسلیم اظهارنامه خلاف واقع به ترتیب عبارت است از دو درصد (2%) و (1%) سرمایه پرداخت شده شخص حقوقی در تاریخ انحلال.
بخشودگی جرایم مالیاتی
یکی از مهمترین اهداف دولت جهت اجرای بخشودگی مالیاتی، ایجاد عدالت در سیستم مالیاتی کشور و کمک به صاحبان کسب و کارها در پرداخت مالیات است. تعدادی از بخشودگی های مالیاتی به شرح زیر است:
1- ماده 189 قانون مالیات های مستقیم:
همیشه خوش حسابی در زندگی منافع زیادی را به همراه دارد. این موضوع حتی در بحث مالیات نیز صدق میکند. طبق این قانون تمامی مودیان مالیاتی (حقیقی و حقوقی) در صورتی که سه سال متوالی ترازنامه و حساب سود و زیان و دفاتر و مدارک آنها مورد قبول قرار بگیرد و مالیات هر سال در همان سال و بدون مراجعه به هیئت های حل اختلافی پرداخت کرده باشند؛ مشمول جایزه خوش حسابی معادل 5 % اصل مالیات سه سال ذکر شده خواهند شد.
2- ماده 190 قانون مالیات های مستقیم:
طبق این ماده، دولت مودیان مالیاتی را به پرداخت مالیات پیش از موعد آن دعوت می کند. طبق این قانون به ازای هر ماه پرداخت زودتر از موعد مقرر، جایزه ای معادل 1% مبلغ پرداختی به مودیان تعلق خواهد گرفت.
3- ماده 191 قانون مالیات های مستقیم:
طبق این ماده، در صورتی که سوابق مودی مالیاتی حاکی از خوش حسابی او باشد و مودی درخواست به تجدید نظر کرده و دلایل ابرازی او مبنی بر خارج از اختیار بودن عدم انجام تکالیف مالیاتی باشد؛ تمام یا قسمتی از جرائم مالیاتی او بخشیده میشود.
اگر مالیات را پرداخت نکنیم، چه خواهد شد؟
اَزتا به این سوال این گونه پاسخ می دهد:« در دردسر بدی خواهید افتاد». هر چه سخت گیری های مالیاتی بیشتر میشود، مبلغ جریمه های مالیاتی نیز به همان میزان افزایش پیدا خواهد کرد.
مبلغ مالیات بر مبنای اظهارنامه عملکردی که شما هر ساله برای اداره مالیات ارسال میکنید، تعیین میشود و پس از قطعی شدن، برگه تشخیص مالیات ابلاغ میشود. در صورتی که ممیزان مالیاتی تشخیص دهند که اطلاعات موجود در اظهارنامه با تراکنش های مالی شما همخوانی ندارد، در این صورت خودشان دست به کار شده و میزان مالیات را تعیین میکنند.
البته لازم به ذکر است که تا 30 روز پس از تاریخ دریافت برگه تشخیص مالیاتی فرصت دارید که اعتراض کنید، در صورت عدم اعتراض، همان مبلغ مالیات ثبت شده در برگه تشخیص تصویب و نهایی میشود.
در صورتی که مودیان در مهلت مقرر نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام نکنند، بر اساس مبلغ بدهی خود مشمول مجازات خواهند شد. جرائم عدم پرداخت مالیات، شامل ممنوعیت های خروج از کشور، محدودیت های حساب های بانکی است. یکی از کارهایی که در گذشته متخلفان مالیاتی به شدت به آن روی می آوردند؛ انتقال اموال به همسر، فرزندان و دیگر بستگان بود که امروزه این روش هم کارساز نیست، چون اداره امور مالیاتی مجوز ابطال اسناد اموال را دارد و عملا این کار هم بی فایده است.
نتیجه گیری
مالیات یک هزینه اجتماعی است که امروزه، سرپیچی از آن بسیار دشوار شده و در صورت تخلف پیامدهای ناگواری به همراه خواهد داشت. طی این مقاله با انواع تکالیف و جرائم مالیاتی آشنا شدیم. معقولانه ترین تصمیم در این دوران که قوانین پیچیده مالیاتی وضع شده است؛ بهره گیری از خدمات حسابداری و مالیاتی است.
دریافت خدمات مشاوره مالیاتی از متخصصانی که تجربه چندین و چند ساله در زمینه مالیات دارند، می تواند به شما مسیر های مالیاتی بدون چالش و همراه با معافیت های مالیاتی را نشان دهند. خدمات مالیاتی، نوعی پیشگیری قبل از درمان است. اگر امور مالیاتی شما تحت بررسی و رصد یک شرکت حسابداری باشد، مشکلات مالی و مالیاتی پیش از آن که تبدیل به جریمه شوند، حل شده و اثری از آن باقی نخواهد ماند. خدمات حسابرسی، مالیاتی، حسابداری و تنظیم اظهارنامه عملکرد جزو مهمترین خدمات شرکت حسابداری اَزتا محسوب میشود. کارشناسان اَزتا در زمان مناسب از تک تک این خدمات برای تنظیم سیستم مالی کسب و کارها استفاده میکنند. لطفا با شماره 90004656 تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان ما در شرکت حسابداری در کرج شما را راهنمایی کنند.
بدون دیدگاه