نحوه محاسبه سنوات چگونه است؟

سنوات چیست و چگونه به ما تعلق می گیرد؟

امروز قصد داریم تا درباره اساسی ترین دغدغه کارمندان صحبت کنیم؟ این سوال معمولا در دو شرایط ذهن کارمندان را به خود مشغول می­کند. معمولا در ماه آخر سال  که زمان دادن عیدی و سنوات است و یک بار هم در زمانی که قصد ترک یک سازمان را دارید؛ بحث عیدی و سنوات مطرح می­شود.

ما به شما پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا یک بار برای همیشه از تمام جزئیات مبحث محاسبه سنوات آگاه شوید، کسب آگاهی درباره قانون مزیای کارمندی باعث می­شود که از این به بعد بتوانید از حقوق کارمندی خود آگاه شوید و در صورت نیاز از حقوق خود دفاع نمایید.

نحوه محاسبه سنوات 1403؟

بر اساس ماده 24 قانون کار، مزیتی به نام “سنوات” یا “مزایای پایان خدمت” برای جبران فشار و فرسایشی که در طول مدت اشتغال بر کارکنان وارد می‌شود، پیش‌بینی شده است. سنوات در پایان هر سال کاری، معادل یک ماه از آخرین حقوق کارگران پرداخت می‌شود. این مبلغ به عنوان نوعی پاداش پایان خدمت و عیدی در نظر گرفته شده و به پاس سال‌ها خدمت به کارگر پرداخت می‌گردد. میزان سنوات بر اساس حقوق فرد تعیین می‌شود و معمولاً معادل یک ماه از آخرین دستمزد وی است. در برخی موارد، محاسبه سنوات بر اساس سال‌های خدمت کارگر انجام شده و برای هر سال یک ماه حقوق به عنوان سنوات پرداخت می‌شود.

هر کارمندی که بیش از یک سال در یک مجموعه کار کرده باشد، حق دریافت پایه سنوات را دارد. تفاوتی ندارد که قرارداد وی رسمی یا غیررسمی باشد؛ در هر صورت، سنوات او باید محاسبه و پرداخت شود. حتی کارمندانی که کمتر از یک سال مشغول به کار بوده‌اند، نیز بر اساس تعداد روزهای کاری‌شان مستحق دریافت سنوات هستند. بنابراین، مطابق قانون جدید وزارت کار، تمامی کارمندان مشمول دریافت سنوات خواهند بود.

نکته:

“بر اساس ماده ۲۴ قانون کار، در صورت پایان یافتن قرارداد یا اخراج کارمندی که بیش از یک سال در یک مجموعه مشغول به کار بوده است، کارفرما موظف است به ازای هر سال سابقه کاری معادل یک ماه حقوق آن سال را به عنوان پاداش پایان کار به وی پرداخت نماید.

نکته مهم این است که این مزایا تنها به کارکنانی که بیش از یک سال کار کرده‌اند محدود نمی‌شود؛ بلکه حتی افرادی که کمتر از ۱۲ ماه در مجموعه فعالیت داشته‌اند نیز به نسبت مدت کار خود مستحق دریافت سنوات خواهند بود.”

سنوات در قانون وزارت کار:

طبق ماده 24 قانون کار، در زمان پایان قرارداد کار یا حتی اخراج کارمندی که بیش از 1 سال در مجموعه کار کرده است، کارفرما مکلف است به ازای هر سال سابقه کار در آن مجموعه معادل 1 ماه حقوق آن سال را به عنوان مزایای پایان کار به کارمند پرداخت کند.

البته لازم به ذکر است که سنوات به کارمندانی که کمتر از 12 ماه در یک مجموعه کار کرده است نیز تعلق می­گیرد.

محاسبه سنوات سال 1402:

میزان سنوات هر سال کارگران متناسب با پایه سنوات آن سال محاسبه می­شود. منظور از پایه سنوات مبلغی است که به صورت ماهیانه به کارگران پرداخت می­شود. مبلغ پایه سنوات کارمندان نیز بر مبنای جدول محاسبه پایه سنوات تعیین می­شود.

با توجه به آن که میزان حقوق و دستمزد کارمندان در سال 1402، 27 درصد نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است، میزان سنوات سال 1402 نیز به همان میزان افزایش پیدا کرده است.

فرمول محاسبه سنوات در سال 1402:

پیش از پرداختن به فرمول محاسبه قانون سنوات، لازم به ذکر است که سنوات هر سال بر مبنای همین فرمول محاسبه می­شود و صرفا نرخ سنوات آن تغییر پیدا خواهد کرد.

سنوات سال 1402 = تعداد روزهای کارکرد * ۳۶۵ روز / حقوق پایه سال 1402

چه کسانی مشمول دریافت پایه سنوات خواهند بود؟

هر کارمندی که بیش از یک سال در یک مجموعه مشغول به کار باشد، محقق دریافت پایه سنوات است. هیچ فرقی نمی­کند که قرارداد آن کارمند رسمی باشد یا غیر رسمی، به هر حال می بایست برای او محاسبه سنوات انجام شده و سنواتش پرداخت شود. حتی به کارمندانی که کمتر از یک سال در یک مجموعه فعالیت داشتند نیز باید بر مبنای تعداد روزهای کارکردشان سنوات تعلق بگیرد. بنابراین، بر اساس قانون جدید وزارت کار، کلیه کارمندان مشمول دریافت سنوات هستند.

تفاوت میان حق سنوات و پایه مزایا:

در قانون کار حق سنوات با پایه مزایا متفاوت است. ولیکن افراد به دلیل عدم آگاهی از قوانین کار اغلب حق سنوات را با پایه سنوات اشتباه می­گیرند. مهم ترین تفاوت های حق سنوات و پایه مزایا یا پایه سنوات عبارت است از:

1-    پایه مزایا نوعی مزیت جانبی است که حتی اگر نرخ دستمزد کارمندان در هر سال نیز تغییر پیدا نکند، پایه مزایا تغییر پیدا خواهد کرد ولیکن حق سنوات به عنوان پاداش پایان کار به کارمندان داده می­شود.

2-    پایه سنوات مخصوص کارگاه هایی است که طرح طبقه بندی مشاغل دارند و پایه سنوات به به حداقل حقوق آن ها اضافه می­شود.

3-    پایه مزایا اغلب در پایان هر ماه و یا به طور کلی، در پایان هر سال به تمامی کارمندان تعلق می­گیرد ولیکن حق سنوات صرفا به افرادی تعلق خواهد گرفت  که دارای  حداقل یک سال سابقه کار در یک مجموعه باشند.

چه زمانی باید سنوات پرداخت شود؟

تا به اینجای مقاله با مقوله سنوات و نحوه محاسبه سنوات برای کارمندان آشنا شدیم، حال وقت آن است که به موضوع زمان دریافت سنوات بپردازیم. برخی از کارفرمایان سنوات را در پایان هر سال پرداخت می­کنند ولیکن برخی از کارفرمایان تمایل دارند که سنوات را در پایان همکاری به کارمندان تقدیم کنند؛ در صورتی که علت پایان همکاری یکی از موارد زیر باشد، کارمند مشمول پرداخت سنوات خواهد بود:

  1.     استعفا کارمندان
  2.     اتمام زمان  قرارداد کار
  3.     فوت کارگران
  4.     بازنشستگی کارمندان
  5.     ازکارافتادگی کارمندان
  6.     اخراج کارگران

چه زمانی باید سنوات پرداخت شود؟

آیا حق سنوات شامل مالیات می‌شود؟

یکی از بزرگترین ابهامات درباره محاسبه سنوات این است که آیا حق سنوات مشمول مالیات می­شود یا خیر؟ به حق سنوات سالانه، هیچگونه مالیاتی تعلق نمی­گیرد و کاملا از پرداخت مالیات معاف است. متاسفانه برخی از کارفرمایان آگاهانه یا غیر آگاهانه، هنگام پرداخت سنوات، مبلغی را به عنوان مالیات بر درآمد از مبلغ سنوات کسر می کنند که این کار کاملا تخلف محسوب می شود و هیچگونه مستندی در قوانین مالیاتی مبنی بر مالیات بر سنوات وجود ندارد. طبق بند 5 ماده 91 قانون مالیات های مستقیم قانون، کارفرمایان می بایست بدون کسر نمودن مالیات، کلیه حق سنوات کارگران را به آن ها پرداخت کنند.

کارمندان قلب یک مجموعه هستند؛ در نتیجه، رسیدگی به انجام امور مرتبط با حقوق و مزایا و محاسبه سنوات کارمندان باید برای مدیران در اولویت قرار بگیرد.

از طرفی انجام خدمات اداری و پرسنلی بدون کمک، حسابدار متخصص بسیار پیچیده، زمانبر و پرهزینه است. شرکت حسابداری در تهران ازتا با ارائه مجموعه کاملی از خدمات حسابداری موفق به کسب کارنامه ای درخشان در بازار مالی شده است. شما می توانید صفر تا صد امور اداری و پرسنلی مجموعه خود را به موسسه ازتا بسپارید و از نتیجه رضایتبخش آن لذت ببرید.

4 نکته طلایی درباره حق سنوات

1-    پرداخت سنوات به تمامی کارگران متناسب با مدت کارکرد آن اجباری است، در صورتی که کارفرما از این تکلیف سرپیچی نماید، کارمند حق شکایت از کارفرما را دارد.

2-    تمامی شرکت ها، کارگاه­ ها، کسب و کارهای خانگی و… فارغ از بزرگ و کوچک بودن آن ها و تعداد کارمندانشان موظف به پرداخت حق سنوات هستند.

3-    کارفرما می­تواند به دو روش سنوات کارمندان را پرداخت کند؛ کارفرما می­تواند در انتهای هر ماه سنوات کارمندان را پرداخت کند یا در زمان پایان قرارداد نسبت به پرداخت سنوات کارمندان اقدام کند.

4-    به کارمندان فصلی نیز متناسب با تعداد روزهای کارکردشان سنوات تعلق می­گیرد.

تفاوت سنوات و پایه سنوات

تفاوت‌های بین سنوات پایان خدمت و پایه سنوات به شرح زیر است.

  • سنوات پایان خدمت به تمام کارکنان، حتی افرادی که تنها یک روز کار کرده‌اند، تعلق می‌گیرد. اما پایه سنوات فقط به افرادی اختصاص می‌یابد که حداقل یک سال در یک کارگاه فعالیت کرده‌اند و این مبلغ هر سال با ادامه کار در همان کارگاه افزایش پیدا می‌کند. شایان ذکر است که در صورتی که کارگر محل کار خود را تغییر دهد، دیگر واجد شرایط دریافت پایه سنوات نخواهد بود.
  • پایه سنوات به صورت ماهانه یا در پایان سال به کارکنان پرداخت می‌شود و به عنوان یک مزیت جانبی در نظر گرفته می‌شود. از سال ۹۲ به بعد تمامی کارفرمایان موظف به پرداخت پایه سنوات به تمامی کارمندان، چه رسمی و چه غیررسمی هستند. در حالی که پرداخت سنوات معمولاً در پایان سال یا پایان قرارداد صورت می‌گیرد.
  • یکی از نکات مهم در پرداخت پایه سنوات، اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل در کارگاه یا سازمان است. این طرح در سازمان‌هایی با بیش از ۵۰ کارمند قابلیت اجرا دارد. اگر کارگاهی نتواند این طرح را پیاده کند، می‌تواند به اصل یک سال اشتغال فرد در سازمان جهت پرداخت پایه سنوات تکیه کند.

محاسبه سنوات

برای محاسبه سنوات 1403، از حقوق ثابت فرد استفاده می‌شود. به این ترتیب که برای هر سال کامل اشتغال، ۳۰ روز حقوق ثابت روزانه به عنوان سنوات به کارمند تعلق می‌گیرد. در صورتی که مدت کارکرد کمتر از یک سال باشد، سنوات متناسب با مدت اشتغال، حتی اگر تنها یک روز باشد، طبق همین روش محاسبه و پرداخت می‌گردد.

پایه سنوات ماهانه = تعداد روزهای کارکرد در ماه × 365 روز ÷ مزد ماهانه

سقف پرداخت حق سنوات ۱۴۰۳

محاسبه سنوات 1403 به حقوق ثابت فرد بستگی دارد، بنابراین هر چه حقوق ثابت بالاتر باشد، مبلغ سنوات نیز بیشتر خواهد شد. در این خصوص، اداره کار هیچ محدودیتی تعیین نکرده است. برای نمونه، اگر فردی دارای حقوق ثابت روزانه ۵۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال باشد، می‌تواند در پایان سال مبلغی معادل ۱,۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال به عنوان سنوات دریافت کند.

حق بیمه و مالیات سنوات

از دیدگاه سازمان تأمین اجتماعی، سنوات مشمول حق بیمه نمی‌شود، بنابراین در زمان محاسبه و پرداخت سنوات نیازی به کسر بیمه از آن وجود ندارد. از نظر مالیات حقوق نیز سنوات شامل کسورات مالیاتی نمی‌گردد. طبق مقررات وزارت کار، مالیات به عنوان یکی از کسورات حقوق محسوب می‌شود.

در صورتی که مبلغ سنوات در پایان قرارداد پرداخت شده و کارمند با شرکت تسویه حساب کند، مالیات بر این مبلغ تعلق نخواهد گرفت. اما اگر کارمند پاداش سنوات را دریافت کند و همچنان در شرکت مشغول به کار باشد، مالیات مربوط به حقوق سنوات از مبلغ پرداختی به او کسر خواهد شد.

چنانچه سنوات از مالیات معاف شود، در فرآیند رسیدگی مالیاتی به عنوان یکی از هزینه‌های قابل قبول برای کارفرمایان در نظر گرفته می‌شود. سازمان امور مالیاتی با ارائه مستندات مرتبط، این هزینه‌ها را بدون مشکل و در صورتی که با قوانین همخوانی داشته باشد، می‌پذیرد.

سنوات قرارداد دائمی

مطابق ماده ۲۴ قانون کار، سنوات به پایان خدمت کارکنان تعلق می‌گیرد. در مورد نیروهای دائمی که قرارداد آن‌ها به مدت ۳۰ سال تنظیم شده است، مزایای پایان خدمت معمولاً به صورت سالانه پرداخت نمی‌شود. بلکه این مبلغ پس از گذشت ۳۰ سال خدمت، در پایان دوره به صورت یکجا و برای تمامی ۳۰ سال به کارکنان پرداخت می‌گردد.

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی کامل و دقیق تمامی موارد مربوط به مزایا کارمندان و نحوه محاسبه سنوات پرداختیم. به کمک این مقاله، می توانید مسائل مربوط به سنوات کارمندان را درک کرده و حتی میزان سنوات هر یک را محاسبه نمایید. شرکت حسابداری در کرج با بیش از 25 سال سابقه در حوزه خدمات حسابداری و مالی آماده ارائه کلیه خدمات مالی به صاحبان کسب و کار ها است.

خدمات اداری و پرسنلی برای مدیران شرکت ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا در صورت عدم انجام صحیح این امور، علاوه بر ایجاد چالش های مالیاتی، منابع انسانی شرکت نیز ناراضی خواهند شد. محاسبه سنوات، پاداش و مزایا جزو امور مربوط به پرسنل محسوب می­شود که باید به شدت نسبت به آن با دقت و به هنگام عمل نمود.

 شما می­توانید خدمات اداری و پرسنلی مجموعه خود را به موسسه حسابداری در تهران ازتا بسپارید تا به نحو احسن امور اداری شما با نظم و تخصص باورنکردنی انجام شود. برای دریافت کلیه خدمات اداری، خدمات حسابداری، خدمات مشاوره مالیاتی و… لطفا با شماره 90004656 تماس حاصل فرمایید .

سوالات متداول:

  1. نحوه محاسبه سنوات کارگران چگونه است؟

محاسبه سنوات 1403 کارگران با فرمول پایه سنوات ماهانه = تعداد روزهای کارکرد در ماه × 365 روز ÷ مزد ماهانه محاسبه می‌شود.

  1. آیا حق سنوات مشمول مالیات است؟

اگر مبلغ کامل حق سنوات در پایان قرارداد به کارمند پرداخت شود و همزمان با شرکت تسویه حساب کند، این مبلغ از مالیات معاف خواهد بود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *