انواع معافیت مالیاتی

مالیات یک هزینه اجتماعی است که عموم مردم در یک کشور موظف به پرداخت آن هستند. در دنیای مدرن، عمده درآمد از مالیات تامین میشود بنابراین، بحث مالیات برای دولت از اهمیت به سزایی برخوردار است. دولت با دریافت مالیات میتواند اقداماتی در جهت توسعه و رفاه کشور انجام دهد.

اگر سیستم مالیاتی یک کشور عادلانه و یکپارچه باشد؛ مزایای رفاهی کسب وکار ها نیز بسیار بیشتر خواهد شد، ولیکن چون افراد باید بخشی از سود خالص حاصل از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند اغلب به نتایج مثبت آن فکر نمیکنند و به دنبال فرصت های مختلف هستند تا از پرداخت مالیات شانه خالی کنند.

در این میان، دولت قوانین معافیت مالیاتی و تشویقات مالیاتی را وضع کرده است که در راستای آن بخشی از مشاغل، از پرداخت مالیات معاف هستند. برای دریافت اطلاعات تکمیلی درباره ویژگی کسب و کارهایی که از پرداخت مالیات معاف هستند، تا انتهای مقاله همراه ما باشید

چه کسانی معاف از پرداخت مالیات هستند؟

تنها گروه خاصی از اشخاص میتوانند شامل معافیت های مالیاتی شوند، مهمترین تفاوت معافیت مالیاتی و تشویقات مالیاتی در این است که معافیت مالیاتی مشمول همه افراد نمیشود ولی تشویقات مالیاتی در صورتی که مودی طبق چارچوب و مقررات عمل کند، میتواند مشمول تمامی مودیان مالیاتی شود. معافیت مالیاتی شامل کسب و کارهایی میشود که به دلیل ماهیت شغلشان، دریافت مالیات از آن ها باعث کاهش بهره وری و کند شدن روند اقتصادی جامعه خواهد شد. از جمله کسب و کارهایی که شامل معافیت های مالیاتی میشوند عبارتند از:

  • مراکز آموزشی، تربینی و ورزشی
  • معافیت مالیاتی فعالیت های فرهنگی و هنری
  • بیمه عمر و هزینه های درمانی خانواده
  • اماکن زیارتی و مذهبی
  • معافیت فعالیت های اختراعی و اکتشافی
  • معافیت جهیزیه و مهریه
  • معافیت فعالیت های کشاورزی
  • معافیت صنایع دستی
  • معافیت بخش صادرات
  • معافیت فعالیت های تولیدی، معدنی و گردشگری
  • معافیت عبور ترانزیت کالا ها

چه کسانی معاف از پرداخت مالیات هستند؟

معافیت های مالیاتی مربوط به شرکت های دانش بنیان

شرکت های دانش بنیان موسسات خصوصی یا تعاونی هستند که در راستای گسترش علم و توسعه کشور اقدام به فعالیت های نو آورانه میکنند. این فعالیت های نو آرانه اغلب در حوزه فناوری های برتر مثلا طراحی تولید نرم افزار های متفاوت است. مهمترین مزیت شرکت های دانش بنیان نسبت به سایر کسب و کار ها کمک به بخش آموزشی و تجاری کشور به صورت همزمان است.

وجود چنین شرکت هایی به شدت به توسعه و رشد اقتصادی، تربیت منابع انسانی متخصص و شکوفایی علمی کشور کمک میکند. دولت جهت حمایت از رشد و جاودانگی شرکت های دانش بنیان آن ها را به مدت ۱۵ سال از پرداخت مالیات معاف کرده است. با خواندن مقاله معافیت های مالیاتی شرکت های دانش بنیان درباره جزئیات شرایط معافیت های مالیاتی این نوع شرکت ها آگاهی بیشتری کسب کنید.

معافیت های مالیاتی مربوط به شرکت های دانش بنیان

معافیت مالیاتی مربوط به مناطق آزاد، مناطق محروم و مناطق کمتر توسعه یافته

طبق قانون مالیات های مستقیم، تمامی فعالیت های اقتصادی در مناطق آزاد تجاری و صنعتی به دلیل فعالیت های صادراتی که در آن جا اتفاق می افتد به مدت ۲۰ سال معاف از پرداخت مالیات هستند. همچنین کسب و کار هایی که در مناطق توسعه نیافته و محروم مشغول به فعالیت هستند از پرداخت مالیات معاف اند. دولت به این دلیل که فعالیت کسب و کار ها در مناطق کمتر توسعه یافته به رشد و شکوفایی منطق محروم کمک میکند، از آن ها مالیات دریافت نمیکند.

سقف معافیت مالیاتی در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

برخی از مشاغل به صورت کامل معاف از پرداخت مالیات هستند. یعنی فرقی نمیکند که مالیات آن ها چه اندازه باشد. به عنوان مثال شرکت های دانش بنیان از این دسته از مشاغل هستند. در حالی که برخی دیگر از مشاغل برای معافیت سقف مشخصی دارند. مالیات بر درآمد جزو این دسته از مشاغل است.

در سال ۱۴۰۲، اگر حقوق کارمندان کمتر از ۱۰ میلیون تومان در ماه باشد معاف از مالیات هستند، و اگر حقوق کارمندان بیش تر از ۱۰ میلیون تومان باشد به مازاد آن مالیات تعلق خواهد گرفت. این قوانین در هر سال ممکن است تغییر پیدا کند. معمولا قانون نرخ معافیت مالیات بر درآمد در اسفند ماه ابلاغ میشود.

معافیت مالیاتی درآمد ناشی از اجاره یکی دیگر از انواع معافیت های مالیاتی در سال ۱۴۰۲ است. درآمد حاصل از اجاره املاک در صورتی که کمتر از ۵۰ میلیون تومان باشد مشمول معافیت مالیاتی خواهد بود و در صورتی که بیشتر از آن باشد به مازاد آن مالیات تعلق خواهد گرفت.

نوع دیگر از معافیت های مالیاتی، معافیت مالیات خودرو های لوکس است. در سال ۱۴۰۲، بر اساس قانون مالیات های مستقیم، خودرو هایی که تا سقف ۱ میلیارد تومان هستند از پرداخت مالیات معاف میباشند. خودرو های گران قیمت متناسب با مازاد قیمتشان مشمول مالیات خواهند شد.

 

معافیت های مالیاتی مربوط به شرکت های دانش بنیان

آیا تمامی موسسات آموزشی از پرداخت مالیات معاف هستند؟

خیر معافیت مالیاتی به تمامی موسسسات آموزشی اختصاص داده نمیشود. تمامی موسسات تعلیم و تربیت دولتی و غیر انتفاعی مانند مداس ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی که دارای مجوز از از سازمان آموزش فنی حرفه ای کشور هستند مشمول معافیت مالیاتی میباشند. ولیکن سایر موسسات مانند آموزشگاه های نقاشی، آموزشگاه های موسیقی و باشگاه های ورزشی، در صورتی که تحت مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد نباشند، مشمول مالیات نخواهند بود.

نتیجه گیری:

در این مقاله با انواع معافیت های مالیاتی، شرایط برخورداری از آن ها و سقف معافیت مالیاتی آشنا شدیم. برخی از کسب و کار ها به دلیل ماهیت فعالیتی که دارند از پرداخت مالیات معاف میشوند. مالیات عضو جدانشدنی اقتصاد هر کشور است. برای آن که بتوانیم تکالیف مالیاتی خود را به درستی انجام داده و مشمول معافیت های و تشویقات مالیاتی شویم باید آگاهی و اطلاعات خود را در حوزه مالیات افزایش دهیم و همیشه به روز باشیم.

در صورت وجود هر گونه ابهام و سوال درباره موضوع معافیت های مالیات، میتوانید سوال خود را در قسمت دیدگاه موجود در انتهای مقاله از ما بپرسید. اگر شرایط معافیت مالیاتی را دارید و نمیدانید برای مشمولیت آن باید چه کاری انجام دهید میتوانید از خدمات مشاوره مالیاتی شرکت حسابداری ازتا بهرهمند شوید و صفر تا صد پرونده مالیاتی خود را به ما بسپارید. برای رزرو وقت مشاوره با شماره ۹۰۰۰۴۶۵۵۶ تماس حاصل فرمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *