بیمه بیکاری چیست؟

در تمام دنیا بیمه‌های متفاوتی وجود دارد که هر یک از آنها شرایط خاص خود را داشته و با توجه به برقراری یکسری شروط خاص به افراد تعلق می‌گیرد. یکی از بیمه‌های متداول که علاوه بر ایران در برخی کشورهای دیگر نیز وجود دارد بیمه بیکاری است. این نوع بیمه در واقع جزو پوشش‌های بیمه تامین اجتماعی محسوب می‌شود.

همانطور که از نام آن پیداست این بیمه به کسانی تعلق می‌گیرد که به شکل موقت شغل خود را از دست داده‌اند. به دلیل بالا بودن نرخ بیکاری، امروزه بسیاری از افراد چنین شرایطی را تجربه می‌کنند اما نمی‌دانند که برای دریافت این بیمه باید به کجا مراجعه کرده یا چه قداماتی انجام دهند. اگر می‌خواهید در این باره بیشتر بدانید ادامه مطالب را از دست ندهید چرا که خالی از لطف نیست.

بیمه بیکاری چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

به طور کلی بیمه بیکاری به نوعی بیمه خاص گفته می‌شود که به افراد بیکار تعلق می‌گیرد، البته هر کسی قادر به دریافت آن نخواهد بود. این نوع بیمه تنها برای آن دسته از افرادی که قبلاً بیمه بوده اند و برخلاف میل خود و به صورت موقت بیکار شده اند، می‌باشد.

 بر اساس قوانین تصویب شده در این باره، کسانی که به صورت غیر ارادی بیمار شده‌اند حمایت بیشتری شامل حال آنها می‌شود. به بیان دیگر اینکه کارفرما به دلیل تعدیل نیرو یا موارد این چنینی عذر کارگر یا کارمند را خواسته باشد و او به صورت ناخواسته بیکار شده باشد. در این صورت بیمه بیکاری به او تعلق می‌گیرد و برای حمایت شدن بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت.

لازم به ذکر است که برای ارادی یا غیر ارادی بودن بیکاری شخص تحقیقاتی صورت می‌گیرد به شکلی که باید روندی قانونی و بروکراسی خاصی را طی کند. این کار توسط نمایندگان اداره کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی انجام می‌شود.

 

بیمه بیکاری چیست و به چه کسانی تعلق میگیرد؟

تعریف کارگر در قانون کار تامین اجتماعی

به طور کلی به تمامی اشخاصی که با توجه به دستورات کارفرما، کاری انجام دهد و در مقابل مزد، حقوق سهم السود و مزایایی این چنینی دریافت کند، کارگر می‌گویند. به زبان ساده‌تر می‌توان اینگونه گفت که تمای افرادی که به هر شکلی برای شخص دیگری کار می‌کنند، کارگرهستند. جالب است بدانید در گذشته معنای این کلمه کاملاً متفاوت بود و کارگر به کسانی گفته می‌شد که کارهای جسمانی و عضلانی سنگین انجام می‌دادند.

 کارهایی مثل پیمانکاری یا باربری از جمله مشاغلی بودند که به عنوان قشر کارگر از آنها یاد می‌شد. این در حالیست که امروزه حتی مشاغلی مثل پزشک، وکیل، مهندس، مدرس و… نیز می‌توانند کارگر به شمار آیند. لازم به ذکر است زمانی این مشاغل در دسته کارگر قرار می‌گیرند که بر اساس شغل خود در یک مکان مخصوص مثل کارگاه مشغول به کار باشند.

آیا کسانی که بیمه بیکاری دریافت می‌کنند مشمول افزایش حقوق سالانه می‌شوند؟

همانطور که می‌دانید در کشور ما نوسان و افزایش قیمت و تورم وجود دارد. به گونه ای که ثابت ماندن میزان حقوق و دستمزد نمی‌تواند جوابگو خرج  و مخارج باشد. از همین رو هر از چندگاهی شاهد افزایش حقوق کارگران و کارمندان هستیم. در این میان بسیاری از افراد وجود دارند که بیمه بیکاری دریافت می‌کنند و در رابطه با افزایش حقوق سالانه کنجکاوی می‌کنند، یعنی می‌خواهند بدانند که آیا بیمه بیکاری هم با افزایش حقوق سالانه بیشتر می‌شود یا خیر؟ خوشبختانه بله!

با افزایش حقوق سالانه، بیمه بیکاری نیز افزایش پیدا می‌کند. بر اساس قوانین مرتبط با حقوق و مزایا در صورتی که میزان درآمد سالانه کارمندان و کارگران از ۵۵ درصد بیشتر باشد مطابق با آن، حقوق بیمه بیکاری نیز بیشتر خواهد شد. معمولاً هر ساله وزارت کار و امور اجتماعی با در نظر گرفتن شرایط و اوضاع کشور افزایش حقوق را برای ارگان‌های دولتی یا غیر دولتی در نظر می‌گیرد. میزان افزایش حقوق رابطه مستقیمی با افزایش حقوق بیمه بیکاری دارد.

شرایط دریافت بیمه بیکاری برای بار دوم

برخی از افراد که تاکنون بیمه بیکاری دریافت نکرده اند یا یکبار آن را گرفته اند تصور می‌کنند که دریافت آن برای دفعات بعدی شرایط خاص خود را دارد و هر بار تغییری در آن ایجاد می‌شود. در حالی که چنین نیست و افراد به هر تعداد که بتوانند و مجاز باشند می‌توانند نسبت به دریافت آن طبق شرایطی که برای اولین بار بیمه بیکاری دریافت کردند، مجدداً آن را بگیرند.

طبق ماده ۷ قانون کار و امور اجتماعی بیمه بیکاری برای مجردین و متاهلین متفاوت است. به شکلی که متاهلین و متکلفین تا ۵۰ ماه و مجردین نیز تا ۳۶ ماه می‌توانند نسبت به دریافت این نوع بیمه به مراجع ذی صلاح و دفاتر بیمه‌ای مراجعه کنند. مدت زمان مشخص شده هم شامل دوره آزمایشی و هم دوره دائمی می‌باشد. دریافت این نوع بیمه با توجه به محاسبه نوعی فرمول خاص صورت می‌گیرد که به شرح زیر است:

  1. فرمول اول بر اساس جمع سابقه بیمه کارگر می‌باشد که می‌تواند شامل واریزی از طرف چند کارگاه به صورت متوالی یا مقطعی باشد. توجه داشته باشید که حق بیمه بیکاری در این میان باید ۳ درصد آن پرداخت شده باشد.
  2. در فرمول دوم میزان بیمه بیکاری را بر اساس مدت استحقاق کل آن در نظر می‌گیرند.
  3. فرمول بعدی را با توجه به میزان حقوق بیمه بیکاری که شخص در گذشته نسبت به دریافت آن اقدام کرده است، محاسبه می‌کنند.
  4. آخرین فرمول این است که مدت زمان دریافت بیمه بیکاری (۳) را از استحقاقی (۲) کم می‌کنند سپس هر چقدر که از آن باقی ماند به شخص پرداخت خواهد شد.

 

شرایط دریافت بیمه بیکاری برای بار دوم

شرایط دریافت بیمه بیکاری چگونه است؟

هر حقوق و مزایایی که قرار باشد یک شخص از طرف ارگان‌های دولتی یا غیر دولتی دریافت کند مشمول شرایط خاصی می‌باشد. به شکلی که اگر شخص از شرایط مد نظر و تعیین شده برخوردار نباشد، نمی‌تواند نسبت به دریافت بیمه خود اقدام کند. این موضوع برای دریافت بیمه بیکاری نیز صدق می‌کند. شرایط مورد نیاز برای دریافت این بیمه به شرح زیر است:

  • قوانین کار و تامین اجتماعی شامل حال آن شخص شود.
  • از تبعه یا شهروندان کشورهای دیگر نباشد.
  • جزو افراد از کار افتاده یا کسانی که مستمری بگیر هستند، نباشد.
  • شخص باید حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت حق بیمه را داشته باشد.
  • جزو کسانی که شغل آزاد دارند یا اینکه به صورت اختیاری حق بیمه پرداخت می‌کنند نباشد.
  • از دیگر شرایطی که در این میان وجود دارد این است که شخص حتماً باید به طور غیر ارادی بیکار شده باشد. به بیان دیگر اینکه آن را اخراج کرده باشند.
  • از یکسال قراردادکاری با پرداخت بیمه برخوردار باشد.
  • در صورتی که شخص مورد نظر مذکر باشد ارائه کارت پایان خدمت یا گواهی اشتغال به تحصیل الزامی است.

شرایط قطع مستمری بیمه بیکاری

اگر تا به این قسمت از مقاله را با دقت مطالعه کرده باشید، می‌دانید که دریافت بیمه بیکاری مشمول شرایط خاصی است و مدت زمان پرداخت آن نیز بر اساس وضعیت تاهل می‌تواند متغییر باشد. اما به طور کلی مادام العمر نیست و تا مدت زمان مشخصی به شخص تعلق می‌گیرد. در این میان شرایطی وجود دارد که در صورتی که شخص از آن برخوردار باشد قطع مستمری این بیمه را به همراه دارد. شرایط فوق به شرح زیر می‌باشند.

  • در صورتی که فرد یک شغل جدید پیدا کند و مشغول به کار در یک مجموعه دیگر باشد.
  • در صورتی که شخص بیمه شده بدون دلیل قانع کننده ای در دوره‌های کارآموزی یا سواد آموزی شرکت نکند.
  • در صورتی که شخص بیمه شده درخواست شغل تخصصی یا مشابه شغل قبلی خود را قبول نکند.
  • چنانچه شخص به شغل قبلی خود برگردد و در این مدت بیمه ایام بلاتکلیفی دریافت کند.
  • در صورتی که مدت زمان دریافت بیمه بیکاری شخص چه مجرد (۳۶ ماه) و چه متاهل (۵۰ ماه) باشد، به پایان رسیده باشد.
  • و در نهایت اگر فرد بیمه شده فوت شده باشد.

 

شرایط قطع مستمری بیمه بیکاری

آیا بیمه بیکاری عیدی دارد؟

اگر با انواع بیمه‌ها مثل بیمه تامین اجتماعی آشنا باشید می‌دانید که هر سال و در پایان سال علاوه بر میزان حقوقی که کارمند یا کارگر دریافت می‌کند، برابر با میزان حقوق، عیدی نیز به آن تعلق خواهد گرفت. یعنی زمانی که شخص کل سال را در مجموعه، شرکت یا ارگان مد نظر مشغول به کار باشد در پایان سال می‌تواند پاداشی اضافه بر سازمان به عنوان عیدی دریافت کند. بر همین اساس می‌توان نتیجه گرفت که بیمه بیکاری شامل دریافت عیدی نخواهد شد چرا که فرد بیمه شده هیچ فعالیتی در محیط کار قبلی ندارد پس مشمول دریافت این پاداش نیز نمی‌شود.

در واقع این بیمه را سازمان تامین اجتماعی برای کسانی که به طور ناگهانی از کار بیکار شده اند در نظر گرفته است. این بیمه نوعی حمایت مالی به شمار می‌آید و چیزی کاملاً موقتی می‌باشد. پس انتظار دریافت عیدی برای بیمه بیکاری یک موضوع غیرعادی محسوب می‌شود.

بیمه بیکاری چه زمانی واریز می‌شود؟

یکی از سوالات متداولی که اشخاص بیمه شده در رابطه با دریافت بیمه بیکاری دارند این است که چه زمانی واریز خواهد شد. بر اساس آمار به دست آمده از ارسال لیست بیمه کارمندان ۱۴۰۲ و قوانین تصویب شده در این میان، بیمه بیکاری هر ماه از روز دهم تا پانزدهم به حساب شخص واریز خواهد شد. در صورتی که در تاریخ مقرر شده بیمه به حساب فرد واریز نشود می‌تواند با مراجعه به شعب تامین اجتماعی نسبت به دریافت آن اقدام کرده یا راجع به علت عدم دریافت آن پرس و جو کند.

علت اینکه بیمه بیکاری در اواسط ماه پرداخت می‌شود این است که در پایان ماه حقوق سایر کارمندانی که در محیط کار خود مشغول به کار هستند واریز می‌شود، در نتیجه اگر همه این موارد با هم و به صورت یکجا پرداخت شود ممکن است سازمان ها با کمبود بودجه مواجه شوند.

مدارک لازم برای بیمه بیکاری ۱۴۰۲

هر بیمه یا حقوق و مزایایی که قرار باشد آن را دریافت کرد نیاز به ارائه یک سری مدارک دارد. بیمه بیکاری نیز دقیقاً چنین است. از سری مدارک مورد نیاز در این زمینه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • اصل و کپی قرارداد کاری یک سال اخیر
  • ارائه ۴ قطعه عکس ۳ در ۴ جدید
  • اصل و کپی مدرک تحصیلی یا فنی مرتبط با کار
  • اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه
  • کپی صفحه اول دفترچه بیمه
  • اصل و کپی کارت ملی
  • اصل و کپی گواهی کار از شرکت مد نظر
  • ارائه معرفی‌نامه کارفرما
  • اصل و کپی کارت پایان خدمت

مدارک لازم برای بیمه بیکاری 1402

موارد خاص برای درخواست بیمه بیکاری چیست؟

گاهی علاوه بر مواردی که اخراج شده اند یا به طور غیر ارادی بیکار شده اند، موارد دیگری نیز وجود دارند که مشمول دریافت بیمه بیکاری خواهند شد. افراد با شرایط زیر جزو موارد خاص برای دریافت این بیمه می‌باشند:

  • کارگران فصلی که فقط در فصول خاصی از سال کار به آنها نیاز خواهد بود.
  • کسانی که به هر دلیل حین انجام کار خود دستگیر و زندانی شده اند.
  • کسانی که جزو کارکنان دولت یا کارکنان پروژه‌های عمرانی بوده اند. البته افرادی که در دستگاه‌های غیر دولتی با چنین شرایطی کار می‌کنند نیز جزو موارد خاص به شمار می‌آیند.
  • اشخاصی که شغل آنها به شکل دائمی نیست و قرارداد کاری آنها تنها در مدت زمان معینی تمدید خواهد شد.

نتیجه گیری

بیمه بیکاری یکی از بیمه‌هایی است که امروزه بسیاری از افراد نسبت به دریافت آن اقدام می‌کنند. این بیمه شامل حال کسانی می‌شوند که به هر دلیلی بدون اینکه تمایلی داشته باشند به صورت موقت شغل خود را از دست داده اند و در حال حاضر بیکار هستند. این بیمه شرایط خاصی دارد و حقوق آن با توجه دستمزد شخص تعیین می‌شود. لازم به ذکر است که حقوق بیمه بیکاری برابر با ۵۵ درصد از میزان حقوق شخص در زمان اشتغالش می‌باشد. البته شرایط برای کسانی که سرپرست خانوار هستند متفاوت خواهد بود از این نظر که برای هر فرد که به سرپرستی گرفته باشد ۱۰ درصد به حقوق بیمه بیکاری افزوده می‌شود.

در صورت وجود هرگونه ابهام فقط کافیست تلفن خود را برداشته و با شماره ۹۰۰۰۴۶۵۶ تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان ما در شرکت حسابداری اَزتا در اسرع وقت شما عزیزان را راهنمایی کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *