مالیات-فریلنسر-چیست؟

این روزها یکی از مشاغل پر طرفدار و پر درآمد فریلنسری است. احتمالا اگر در حال مطالعه این مقاله هستید یا به عنوان فریلنسر مشغول به فعالیت هستید یا کنجکاوید که بدانید فریلنسری چه شغلی است و جزئیات مالیات فریلنسرها را بدانید آن به چه صورت است؟ بدانید که این مقاله برای هر دو دسته افراد بسیار جالب، کاربردی و مملوء از اطلاعات ندانسته است.

فریلنسر به چه کسانی گفته میشود؟

فریلنسر ها (Freelancer) کسانی هستند که بدون تعهد به سازمان خاصی و بدون این که به صورت رسمی استخدام شوند، به شکل دورکار برای مجموعه های مختلف کار میکنند. فریلنسر ها ساعت کاری مشخصی ندارند و بسته به نوع پروژه و متناسب با نیاز آن زمان مشخصی را اختصاص میدهند؛ اغلب بین فریلنسر و کارفرما مربوطه، قرارداد بسته نمیشود و  فریلنسر یا کارفرما میتواند در هر ساعتی، همکاری را قطع کند. متداول ترین حوزه هایی که فریلنسر ها در آن فعالیت میکنند؛ طراحی سایت، نویسندگی، برنامه نویسی، سئو سایت، بلاگری و … است.

آیا فریلنسر ها مشمول مالیات هستند؟

طبق ماده 1 قانون مالیات های مستقیم، هر شخص حقیقی و حقوقی مقیم ایران یا خارج از ایران موظف است بخشی از درآمد حاصل شده در ایران را به عنوان مالیات عملکرد به اداره امور مالیات تسلیم کند. بنابراین فرقی نمیکند که کارمند باشید یا فریلنسر. چون در قبال انجام خدمات درآمد کسب میکنید، پس موظف به پرداخت مالیات هستید.

نحوه تشخیص درآمد فریلنسرها

احتمالا خیلی از شما این سوال برایتان پیش آمده که وقتی فریلنسر ها به صورت رسمی استخدام نیستند و قرارداد کاری ما بین کارگر و کارفرما بسته نشده، پس چگونه میزان درآمد فریلنسر ها اندازه گیری خواهد شد؟

همانطور که میدانید، سختگیری های اداره مالیات بر دریافت مالیات از مودیان و پیشگیری از فرار مالیاتی روز به روز در حال افزایش است. بنابراین، شکی نیست که اداره مالیات راه های متعددی برای رصد کردن فعالیت های اقتصادی افراد در نظر گرفته است. در ادامه به بررسی برخی از این روش های میپردازیم:

  • بررسی تعداد تراکنش های حساب بانکی
  • بررسی ریالی تعداد تراکنش بانکی
  • ثبت کد ملی فریلنسر توسط کارفرما ها؛ (تصور کنید یک فرد به عنوان فریلنسر کار تولید محتوا یک شرکت بازاریابی دیجیتال را انجام میدهد. اگر شرکت مربوطه اسم و اطلاعات مهم مثل کد ملی فریلنسر را جزو کارمندان خود در لیست بیمه رد کند؛ اداره مالیات میتواند به صورت مستقیم درآمد فریلنسر را رصد کند)

نحوه محاسبه مالیات فریلنسرها 1402

اداره امور مالیات برای شفاف سازی تکالیف مالیاتی، مشاغل را بر اساس نوع فعالیت و میزان درآمد به گروه های مختلف تقسیم میکند. این گروه بندی شامل اشخاص حقیقی و حقوقی میشود.

مشاغل گروه اول:

کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که درآمد ابرازی آن ها بیش از 30 میلیارد تومان باشد. اغلب تجار، صاحبان کارخانه های تولیدی بزرگ جزو مشاغل گروه اول محسوب میشوند.

مشاغل گروه دوم:

کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که درآمد ابرازی آن ها بیش از 10 میلبارد و تا سقف 30 میلیارد باشد، جزو مشاغل گروه دوم هستند. صاحبان مشاغل گروه دوم میبایست اسناد و مدارک مالی خود را به تفکیک تاریخ نگهداری کنند تا در زمان رسیدگی مالیاتی به اداره مالیات تحویل دهند.

مشاغل گروه سوم:

مشاغل گروه سوم یا جدول صاحبان مشاغلی هستند که درآمد آن ها پایین تر از 10 میلیارد است. مودیان گروه سوم نیز موظفند اسناد درآمدی و هزینه های خود را نگهداری کرده و در صورت لزوم به اداره امور مالیات تحویل دهند. فریلنسر ها متناسب با میزان درآمد سالانه خود در یکی از این سه گروه تقسیم میشوند و موظفند طبق قوانین مالیاتی ویژه هر گروه عمل کنند.

تکالیف مالیاتی فریلنسر ها

شاید برایتان سوال باشد که تکالیف مالیاتی چیست؟ تکالیف مالیاتی به معنای ارائه اسناد و مدارک مربوط به تعاملات مالی کسب و کار شما است. این تکالیف مالیاتی انواع مختلفی دارد و در هر یک ممکن است اطلاعات مالی متفاوتی مورد نیاز باشد. و اما فریلنسر ها نیز از این قائده مستثنی نیستند و باید تکالیف مالیاتی خود را اجرا کنند.

تکالیف مالیاتی فریلنسر ها عبارت است از:

تشکیل پرونده مالیاتی:

تشکیل پرونده مالیاتی یکی از مهمترین کارهایی است که مودیان مالیاتی برای فعالیت قانونی باید انجام دهند. مودیان مالیاتی ورود به درگاه ملی از طریق لینک رو به رو؛ https://my.tax.gov.ir/ میتوانند به راحتی نسبت به انجام این کار اقدام کنند.

تهیه دفاتر قانونی و نگهداری اسناد و مدارک مالی:

همانطور که اشاره کردیم یکی از مهمترین وظایف گروه های شغلی یک، دو و سه جمع آوری و نگهداری  اسناد و مدارک مالی است. فریلنسر ها باید تمامی اسناد و مدارک مالی شامل تراکنش واریزی های مشتریان و تراکنش هزینه های خرید هرگونه سرویس برای مشتریان را جمع آوری و نگهداری کنند.

ارائه اظهارنامه عملکرد:

اظهارنامه عملکرد مالیاتی کارنامه عملکرد مالی یک کسب و کار است. اشخاص حقیقی موظفند حداکثر سه ماه پس از پایان سال مالی یعنی پایان خرداد ماه، اظهارنامه عملکرد مالیاتی بر پایه استاندارد های اداره امور مالیات تهیه کرده و برای اداره مالیات ارسال کنند.

پس از بررسی درآمد ابرازی توسط مودیان مالیاتی، برگه ای که مالیات سالانه مودی در آن تعیین شده است برای مودی صادر میشود که به آن برگه تشخیص مالیات نیز گفته میشود. فریلنسر ها به عنوان اشخاص حقیقی موظفند در راس زمان مشخص اظهارنامه مالیاتی خود را برای اداره مالیات ارسال و در اسرع وقت نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند.

ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی

سامانه مودیان مالیاتی برای جلوگیری از فرار مالیاتی اقدام به راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی کرده است. در این سامانه هر مودی یک کارپوشه مخصوص خود را دارد و موظف است صورت حساب های مالی خود را در این سامانه بارگزاری کند. در حال حاظر از اشخاص حقیقی فقط گروه اول موظفند که در این سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام کنند و با توحه به این که اغلب فریلنسر ها جزو گروه اول نیستند پس معمولا ثبت نام در سامانه مودیان برای فریلنسر ها اجباری نیست. البته این قانون ممکن است به سرعت تغییر کند.

ارسال صورت معاملات فصلی

این مورد هم دقیقا شبیه به تکلیف ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی است از این جهت که فقط برای اشخاص حقیقی گروه اول واجب است. پس اگر فریلنسر هستید و جزو پروژه اول مالیاتی قرار ندارید نیازی به ارسال صورت معاملات فصلی ندارید.

 

تکالیف مالیاتی فریلنسر ها

آیا فریلنسر ها مشمول معافیت مالیاتی میشوند؟

البته، فریلنسر ها نیز مانند سایر اشخاص حقیقی از معافیت های مالیاتی برخوردار هستند. بخشی از درآمد های اشخاص حقیقی معاف از مالیات خواهد بود. به عنوان مثال؛

در سال 1402، میزان معافیت مالیات سالانه مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده 101 قانون مذکور سالانه مبلغ چهارصد و هفتاد و پنج میلیون 475,000,000 تومان تعیین شده است. برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر توجه کنید:

یک فریلنسر در سال 1402، کل درآمدش 50,000,000 تومان است. طبق قانون معافیت مالیاتی 1402، مبلغ 47,500,000 تومان از درآمد این فرد معاف از پرداخت مالیات است و مالیات فریلنسر فقط به 2,500,000 تومان از درآمد این فرد، مالیات تعلق خواهد گرفت.

مزایای فعالیت قانونی فریلنسر ها

  • با توجه به توضیحاتی فوق دریافتیم که سختگیری های سازمان اداره امور مالیات بر دریافت مالیات از مودیان روز به روز در حال افزایش است. بنابراین مهمترین مزیت فعالیت قانونی فریلنسر ها این است که مورد محاکمه سازمان اداره مالیات قرار نگیرند و به اندازه مالیات پرداخت کنند نه این که محکوم به پرداخت جرایم مالیاتی هنگفت شوند.
  • فعالیت رسمی به میزان اعتبار خدمات فریلنسر می افزاید. خودتان را جای کارفرما بگذارید که هیچ شناختی روی شما ندارد؛ در چنین شرایطی علاوه بر رزومه کاری، اطلاعاتی که ثابت کند شما به صورت رسمی و قانونی در حال فعالیت هستید میتواند نوعی مزیت رقابتی در مقابل سایر فریلنسر ها باشد
  • یکی از دیگر از مهمترین مزای فعالیت قانونی، امنیت شغلی است. در شرایطی که شما اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی نمایید، دیگر از خطر کلاه برداری ها و سایر تخلفاتی که در حق فریلنسر ها اعمال میشود در امان میمانید.

مزایای فعالیت قانونی فریلنسرها

نتیجه گیری

در این مقاله مفصلا درباره قوانین مالیاتی فریلنسر ها، تکالیف مالیاتی، میزان مالیات پرداختی و سایر مباحث پرداختیم. در صورتی که به عنوان یک فریلنسر در حال فعالیت هستید و برای انجام تکالیف مالیاتی خود مخصوصا ارسال اظهارنامه مالیاتی به مشاوره نیاز دارید، مشاوران مالیاتی شرکت حسابداری ازتا آماده ارائه انواع خدمات حسابداری و مالیاتی به شما عزیزان هستند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *