کاربرگ حسابداری چیست؟

کاربرگ حسابداری نوعی فرم پیش نویس است که دارای ستون هایی است که در آن موارد حسابداری ذکر شده است. در ستون های کاربرگ حسابداری آیتم هایی نظیر نام حساب ها، میزان سود و زیان ترازنامه، اصطلاحات تراز آزمایشی و …  درج می­شود. البته لازم به ذکر است که کاربرگ های مالی به عنوان اسناد حسابداری مورد استناد نیستند.

بلکه افراد به کمک کاربرگ حسابداری می توانند، تا صورت های مالی را تهیه کنند. شرکت حسابداری اَزتا با بیش از ۳۵ سال سابقه فعالیت در حوزه خدمات حسابداری و مالی، مهمترین نکات درباره نحوه تهیه کاربرگ های حسابداری و تاثیر آن در تهیه صورت های مالی را به شما آموزش می­دهد.

کاربرد کاربرگ حسابداری چیست؟

کاربرگ های حسابداری به شما کمک می­کند تا بتوانید صورت های مالی خود را با دقت بالاتری تهیه نمایید. از دیگر مزایای کاربرگ حسابداری عبارتند از:

  • پیشبینی نحوه تهیه صورت های مالی:

با توجه به آن که حسابداران ابتدا اطلاعات مالی خود را در کاربرگ های مالی پیش نویس می کنند. می توانند تا حدود زیادی نحوه تهیه صورت های مالی را نیز پیشبینی کنند.

  • بررسی داده ها:

کاربرگ های حسابداری شامل صفحات گسترده ۱۰ ستونی هستند که می توان تمامی داده های حسابداری را پیش از ثبت در آن ها پیش نویس کرد.

 

کاربرد کاربرگ حسابداری چیست؟
نمونه ای از کاربرگ حسابداری و کاربرد آن در حسابداری

نحوه تهیه کاربرگ های حسابداری

در پایان هر سال مالی، از کاربرگ حسابداری برای اطمینان از صحت گزارش ها استفاده می­شود. ولیکن نحوه تهیه کاربرگ حسابداری بسیار مهم است. کاربرگ حسابداری لیستی از اطلاعاتی از قبیل حساب ها، مانده حساب ها، صورت حساب سود و زیان و ترازنامه است.

حسابداران باید تمامی ستون های کاربرگ حسابداری به صوت دستی پر کنند تعداد ستون ها متناسب با ماهیت فعالیت شرکت ممکن است متفاوت باشد. ولیکن، ماهیت ستون ها یکسان می باشد .

۱- نام حساب:

در ستون نام تمامی حساب های موجود در علم حسابداری که در آن پروژه از آنها استفاده می کنید را درج کنید. به عنوان مثال؛ دارایی ها، بدهی ها، درآمد، هزینه ها و…

۲- تراز آزمایشی:

در ستون تراز آزمایشی می توانید ماهیت تمامی حساب ها اعم از بدهکار و بستانکار بودن آن ها را وارد کنید. ستون تراز آزمایشی زمانی که میخواهید از برابر بودن ستون بدهکار و بستانکار اطمینان حاصل کنیم کاربرد پیدا می کند.

۳- اصلاحات:

در این ستون همانطور که از نامش پیداست باید داده هایی که تا به اینجا نیاز به اصلاح داشتند را درج کنید. در بخش اصلاحات نیز باید از برابر بودن ستون بدهکار و بستانکار اطمینان حاصل کنیم.

۴- تراز آزمایشی اصلاح شده:

ستون تراز آزمایشی اصلاح شده از جمع ستون تراز آزمایشی و اصلاحات به وجود آمده است. با توجه به منفی  و مثبت بودن اعداد می­توانید بدهکار یا بستانکار بودن آن ها را تشخیص داده و در ستون های مربوطه درج کنید.

۵- صورت سود و زیان:

نتیجه این ستون به ما میزان سود و زیان شرکت را نشان می دهد. در ستون های صورت حساب سود و زیان اطلاعات را وارد کنید و هر ستون را با یکدیگر جمع بزنید. در صورتی که جمع ستون بدهکار سازمان از ستون بستانکار آن بیشتر باشد، یعنی سازمان در حال زیان دادن است و اگر جمع ستون بستانکار بیشتر از بدهکار باشد یعنی مجموعه در حال سود کردن است.

۶- ترازنامه:

ترازنامه که یکی از مهمترین ستون های کاربرگ حسابداری است؛ مشمول دو ستون دارایی ها و بدهی ها است. در ترازنامه اطلاعات مربوط به ستون دارایی در بخش بدهکار ترازنامه و اطلاعات مربوط به ستون بدهی در بستانکار قرار میگیرد. اطلاعاتی که در ستون ترازنامه وارد می شود دقیقا همان داده هایی است که در ستون تراز آزمایشی اصلاح شده وجود دارد.

کاربرگ حسابداری در اکسل

شما میتوانید با استفاده از نرم افزار اکسل کاربرگ حسابداری بسازید. برای ساخت کاربرگ حسابداری اکسل باید دقیقا اکسلی با ستون هایی که در بالا به آن اشاره کردیم تهیه کنید. تنها تفاوت آن با کاربرگی که به صورت دستی وارد میکنیم این است که در اکسل میتوانیم با سرعت بیشتری اطلاعات را ثبت کنیم و عملیات های حسابداری را انجام دهیم.

 

کاربرگ حسابداری در اکسل
نحوه تنظیم کاربرگ حسابداری در اکسل

انواع کاربرگ های حسابداری

کاربرگ های حسابداری دارای انواع متفاوتی هستند. چند نوع از مهم ترین کاربرگ های حسابداری به شرح زیر است:

۱- کاربرگ حسابداری اصلی:

کاربرگ حسابداری اصلی از جمله سرفصل های عمده صورت های مالی به شمار می رود. کاربرگ حسابداری اصلی وجوه نقد بیانگر مانده موجودی حساب های بانکی، موجودی صندوق است.

۲-  کاربرگ حسابداری عمومی:

کاربرگ حسابداری عمومی برای امور مختلف مانند برنامه ریزی امور حسابداری، اصول بودجه ریزی مالی و زمانی برای پروژه ها استفاده می­شود.

۳- کاربرگ حسابداری نهایی:

به کاربرگ حسابداری نهایی، کاربرگ تراز آزمایشی نیز گفته می­شود. کاربرگ حسابداری جدولی است که مانده حساب های جاری و مانده سال قبل از حساب های دفتر کل و ستون های اصلاح پیشنهادی در آن درج می­شود. همچنین، اقلام نهایی که در صورت های مالی شرکت منعکس می­شود، در کاربرگ نهایی نیز ثبت خواهد شد.

۴- کاربرگ اصلاحات پیشنهادی:

کاربرگ اصلاحات نوعی کاربرگ پیش نویس محسوب می­شود و میتوان داده های اولیه را در آن ثبت کرد و سپس آن را اصلاح نمود.

۵- کاربرگ تجزیه و تحلیل:

از کاربرگ تجزیه و تحلیل برای حسابرسی حساب های کم گردش مثل حساب بدهی های بلند مدت و حقوق صاحبان سرمایه استفاده می شود. کاربرگ های حسابداری، تجزیه و تحلیل خلاصه ای از تغییرات یک دوره مالی از دفتر کل را نشان می دهد.

۶- کاربرگ محاسباتی:

با کمک کاربرگ محاسباتی می توان اطلاعت مربوط به حساب های شرکت را با مدارک حسابداری تطبیق داد. برای راستی آزمایی اسناد خاص مانند اسناد مرتبط با استهلاک دارایی ها، مالیات حقوق و درآمد، محاسبه حق بیمه سهم کارفرما، حسابدار روی این کاربرگ محاسبات انجام میدهد.

۷- کاربرگ صورت مغایرت:

این کاربرگ همانطور که از نامش پیداست برای بررسی مغایرت ها و تضاد در حساب ها به کار می­­رود. در این کاربرگ انطباق مانده حساب های دریافتنی با تاییدیه های دریافتنی از مشتری در این کاربرگ محاسبه می شود.

تفاوت کاربرگ های حسابداری داخلی با کاربرگ حسابرسی مستقل

 حسابرس داخلی کاربرگ های حسابداری را برای انجام حسابداری داخلی شرکت استفاده میکند؛ ولیکن، حسابرسی مستقل، امور حسابرس داخلی را نیز بررسی می کند. به طور کلی، کاربرگ حسابرس مستقل به به عنوان یک گزارش تکمیل، به حسابرسان داخلی و مدیران مجموعه تعلق پیدا می کند.

تفاوت کاربرگ های حسابداری و کاربرگ حسابرسی

کاربرگ حسابداری و کاربرگ حسابرسی با یکدیگر متفاوت اند زیرا امور حسابداری و حسابرسی کاملا متفاوت است. کاربرگ حسابداری برای انجام محاسبات حسابداری و کاهش خطا محاسباتی از سمت حسابداران اتفاق می افتد. اما کاربرگ حسابرسی برای انجام امور حسابرسی مثل ارائه گزارش مکتوب حسابرسی به مدیران استفاده می شود.

 

تفاوت کاربرگ های حسابداری داخلی و کاربرگ حسابرسی مسقل
تفاوت کاربرگ های حسابداری داخلی و کاربرگ حسابرسی مستقل

نتیجه گیری

کاربرگ های حسابداری به تسهیل انجام امور حسابداری کمک میکند. به وسیله کاربرگ حسابداری میتوانید قدم به قدم مراحل حسابداری یک پروژه را بررسی کنید، در نتیجه، کاربرگ حسابداری باعث افزایش دقت در هنگام انجام امور حسابداری و تصحیح به موقع خطاهای موجود می شود.

موسسه مالی اَزتا اخیرا در حوزه آموزش حسابداری نقش آفرینی کرده است. شما میتوانید نحوه تنظیم “کاربرگ حسابداری” به صورت تخصصی را در دوره های آموزش حسابداری ویژه بازار کار اَزتا یاد بگیرید فقط کافیست که با شماره ۹۰۰۰۴۶۵۶ تماس حاصل فرمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *