اگر با انواع مرخصی در ادارات دولتی آشنا باشید میدانید که یکی از ویژهترینها، مرخصی زایمان است و تنها بانوانی که در دوران بارداری به سر میبرند مجاز به گرفتن آن میباشند. بر اساس قوانین وضع شده مادرانی که باردار هستند این امکان را دارند تا 9 ماه را در مرخصی بگذرانند اما اینکه چگونه میتوان نسبت به دریافت آن اقدام کرد یا چه قوانینی دارد و مدارک لازم برای آن چیست؟ تمامی اینها سوالاتی است که پاسخ آنها را در ادامه شرح داده ایم؛ پس اگر میخواهید راجع به مرخصی زایمان تامین اجتماعی بیشتر بدانید با ما همراه باشید.
قانون مرخصی زایمان
بر اساس قوانین وضع شده راجع به مرخصی زایمان، مادران باردار میتوانند به مدت 9 ماه از محل کار خود مرخصی دریافت کنند. لازم به ذکر است که این مدت زمان شامل قبل از زایمان و بعد از آن میشود. یعنی به طور کلی چه در دوران بارداری و چه دوران شیردهی مادر مجاز به 9 ماه مرخصی میباشد.
لازم به ذکر است که از این میزان 6 ماه به قبل از زایمان و 3 ماه آن برای بعد از زایمان است اما گاهی شرایط مادر به گونه ای است که نیاز دارد تا جابه جایی نسبت به مرخصیها انجام دهد، به طورمثال از مدت زمان مرخصی در دوران بارداری کم کرده و به دوران بعد از زایمان اضافه کند؛ برای انجام اینکار باید به مراجع ذی صلاح و مرتبط مراجعه کرد.
مدت زمان مرخصی چند ماه است؟
هر از چند گاهی با توجه به تغییراتی که در جامعه صورت میگیرد، قوانین تعیین شده برای هر یک نیز تغییر میکنند؛ یکی از این قوانین راجع به مرخصی زایمان تامین اجتماعی است که در گذشته تنها 6 ماه بود اما از سال 1392 به بعد یعنی چیزی قریب به ده سال است که آن را افزایش داده اند به شکلی که مادران باردار اکنون میتوانند 9 ماه را مرخصی بگیرند. توجه داشته باشید که این میزان مرخصی برای دوقلوها یا چند قلوها به 12 ماه تغییر میکند.
مدت زمان مرخصی زایمان چیست؟
بارداری یکی از سختیهای زندگی زنان است خصوصاً اگر زن شاغل باشد و در ماه های آخر به سر ببرد؛ با توجه به این موضوع در ادارات قوانینی وضع شد تا زنان شاغل مدت زمانی را قبل و بعد از زایمان به استراحت در منزل با پرداخت حقوق و مزایا بپردازند؛ به این نوع مرخصی که مدت زمان آن از قبل مقرر شده باشد، مدت زمان مرخصی زایمان میگویند. جالب است بدانید که آقایان نیز میتوانند از مدت زمان مرخصی زایمان استفاده کنند با این تفاوت که آنها تنها 3 روز مجاز به دریافت آن هستند.
مرخصی استعلاجی قبل از زایمان چیست؟
به طور کلی به آن دسته از مرخصیها که شخص در صورت وجود بیماری یا شرایط خاص مرتبط با بیماری، نیاز به مرخصی داشته باشد مرخصی استعلاجی میگویند. گاهی پیش از زایمان مشکلاتی به وجود میآید که شخص قادر به حضور در محل کار و انجام وظایف خود نمیباشد در این صورت میتواند نسبت به دریافت مرخصی استعلاجی اقدام کند.
مدت زمان مرخصی استعلاجی قبل از زایمان با توجه به شرایط فرد و معاینات پزشکی که صورت میگیرد مشخص میشود. بر اساس قوانین تصویب شده در این رابطه، بانوان شاغلی که سابقه پرداخت بیمه آنها به حداقل 60 روز در طول یک سال پیش از زایمان برسد مشمول دریافت مرخصی استعلاجی میشوند.
شرایط دریافت مرخصی قبل از زایمان
ماه های اول بارداری معمولاً شرایط مادر طوری است که به راحتی میتواند به وظایف خود در محل کار عمل کند (مگر در موارد استثنا). پس نیازی به دریافت مرخصی زایمان تامین اجتماعی ندارد. اما از یک بازه زمانی به بعد شرایط تغییر میکند، به همین دلیل به مرخصی نیاز خواهد بود.
مرخصی زایمان که به طور کلی 9 ماه است بخشی از آن به قبل از زایمان و بخشی از آن به بعد از زایمان اختصاص مییابد؛ از این مدت زمان حداقل 3 ماه به بعد از زایمان تعلق میگیرد.
به عنوان مثال، برای اینکه مادری که فرزندش در سال 1403 متولد میشود، برای استفاده از این مرخصی، لازم است تا قبل از ماه های آخر نسبت به انجام کارهای ادارای آن اقدام کند. توجه داشته باشید که حتی اگر شخصی این نوع از مرخصی را با مدت زمان مقرر شده دریافت کند، رد کردن لیست بیمه تامین اجتماعی 1402 برای آن انجام خواهد شد. یعنی حقوق آن تمام و کمال پرداخت میشود.
مدارک لازم برای گرفتن مرخصی زایمان
مرخصی زایمان زمانی به کسی داده میشود که شرایط لازم را داشته باشد. برای اینکه بتوان مشمول این مرخصی شد نیاز به ارائه یکسری مدارک خواهد بود. مدارک مورد نیاز در این زمینه به شرح زیر میباشند:
- تحویل کتبی درخواست مرخصی زایمان به مراجع مربوطه
- ارائه کپی و اصل شناسنامه مادر
- ارائه کپی و اصل شناسنامه نوزاد
- ارائه گواهی تولد نوزاد
- ارائه دفترچه درمانی
- گواهی مرجع پزشکی
- یک قطعه عکس
- گواهی پزشک معالج شخص بیمه شده
- تحویل تائیدیه از پزشکان مورد اعتماد سازمان یا اداره محل کار مادر
- تحویل خلاصه پرونده ترخیص بیمارستان
در برخی ادارات و شرکتها ممکن است که مدارک مورد نیاز بیشتر یا کمتر شود چرا که امکان تفاوت قانون در هر یک وجود دارد. به طور مثال مالیات حقوق در شرکتهای دولتی و خصوصی با توجه به کارکرد و نحوه درآمد آنها در طول سال مشخص میشود. پس انتظار اینکه راجع به موضوعات مختلف مثل مرخصی زایمان نیز قوانین متفاوتی داشته باشند، وجود دارد.
چه زمانی باید برای مرخصی زایمان اقدام کنیم؟
یکی از نگرانیهای مادران باردار در خصوص دریافت مرخصی زایمان این است که بهترین زمان برای اقدام به دریافت مرخصی چه موقع است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بلافاصله پس از تایید پزشک معالج و مورد تایید سازمان، با دریافت نامه کتبی از پزشک و آماده کردن مدارک مورد نیاز، میتوان نسبت به دریافت مرخصی اقدام کرد.
توجه داشته باشید که طی شدن مراحل اداری برای صدور مرخصی یک بازه زمانی احتمالاً چند روزه دارد. پس انتظار نداشته باشید، در همان لحظه که مدارک را تحویل دادید مرخصی به شما داده شود.
حقوق و مزایا در دوران مرخصی زایمان
برخی از افراد که در رابطه با مرخصی زایمان تامین اجتماعی اطلاعات کافی ندارند و سرپرست هزینههای زندگی هستند، راجع به اینکه در این مدت زمان چگونه باید زندگی خود را بگذارنند، ابراز نگرانی میکنند به همین دلیل در این باره از شرکت حسابداری و مراجع مربوطه برای دریافت مشاوره مالیاتی اقدام میکنند. شرکت حسابداری ازتا یکی از معتبرترین موسسات مالی است که میتوانید برای مشاوره درباره تمام امور مالیاتی و حسابداری اداری و پرستلی از آن مشاوره دریافت کنید.
در این باره باید گفت که اصلاً جای هیچ نگرانی نیست چرا که در زمان مرخصی زایمان با وجود اینکه شخص در محیط کار خود به مدت چند ماه حضور ندارد. اما حقوق و مزایا آنها به طور کامل با توجه به قوانین موجود، پرداخت میشود.
جالب است بدانید بر اساس آیین نامه های جدید در رابطه با این موضوع، علاوه بر حقوق و مزایا کمک هزینه بارداری نیز به شخص تعلق میگیرد. مبلغ آن با توجه به آخرین حقوق دریافتی شخص در نظر گرفته میشود. بدین صورت که دو سوم از مبلغ حقوق با توجه به مدت زمان استراحت، بدون کم کردن سه روز اول، به حساب شخص واریز خواهد شد. فرمول محاسبه آن به شرح زیر است:
مبلغ قابل پرداخت = مدت زمان استراحت * 3 / 2 * متوسط دستمزد روزانه در 90 روز قبل از استراحت
مرخصی دوران شیردهی چیست؟
تغذیه با شیر مادر یکی از عوامل موثر بر سلامت نوزادان است. بر همین اساس طبق آیین نامههای مصوب مادرانی که فرزند خود را با شیر خود تغذیه میکنند، پس از اینکه مرخصی آنها به اتمام رسید و در محل کار خود مجدداً مشغول شدند، میتوانند تا سن 24 ماهگی کودک، روزانه یک ساعت را برای شیر دادن به فرزند خود از مرخصی دوران شیردهی استفاده کنند.
توصیه میشود برای اینکه بتوان از این مرخصی به طور روزانه استفاده کرد و کودک نیز از این مزیت بهره مند شود، از مهدکودک هایی که در نزدیکی محل کار شما وجود دارد استفاده کرده و فرزند خود را در آنجا ثبت نام کنید.
نتیجه گیری
در کشور ما قوانین مختلفی وضع شده تا بر اساس آنها افرادی که نیاز دارند اقدام به دریافت مرخصی کنند؛ یکی از انواع مرخصی، مرخصی زایمان است که در گذشته 6 ماه بود اما چندین سال است که به 9 ماه تغییر پیدا کرده است. از این 9 ماه، نیمی به قبل از زایمان و نیمی به بعد از زایمان تعلق میگیرد.
عموماً 6 ماه برای زمان بارداری و 3 ماه برای پس از زایمان است اما در شرایط ویژه میتوان این تناسب را تغییر داد. توجه داشته باشید که حقوق و مزایا در دوران بارداری و پس از آن به طور کامل به شخص تعلق میگیرد و حتی هزینه اضافی به عنوان کمک هزینه بارداری نیز دریافت خواهد کرد.
پس از اتمام دوره مرخصی میتوان روزانه یک ساعت برای شیردادن به نوزاد مرخصی دوران شیردهی دریافت شود. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید سپاسگزاریم. هدف ما از ارائه مطالب فوق آشنایی هر چه بیشتر شما با مرخصی زایمان بود؛ امیدواریم که مفید بوده باشد.
بدون دیدگاه