گروه بندی مشاغل مالیاتی 1403

بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم، انواع مالیات، نحوه و مهلت پرداخت، و افراد مشمول مالیات به‌وضوح تعیین شده‌اند. همه افرادی حقیقی که مشمول پرداخت مالیات هستند، باید با توجه به گروه بندی مشاغل مالیاتی و درصد مالیاتی که به آن‌ها تعلق می‌گیرد، در زمان مقرر مالیات خود را تسویه کنند. در غیر این صورت، با جرایم مالیاتی مواجه خواهند شد. با ازتا همراه باشید.

گروه بندی مشاغل مالیاتی 1403

با توجه به اصلاحیه ماده 2 آیین‌نامه اجرایی ماده 95 قانون مالیات‌های مستقیم به تاریخ 12/02/1403، جدیدترین گروه‌بندی مشاغل به اطلاع می‌رسد. این اصلاحیه از تاریخ 01/01/1402 لازم‌الاجرا است. گروه‌های مالیاتی طبق قانون 97 مالیات‌ مستقیم به سه دسته زیر تقسیم می‌شوند. توجه به این نکته نیز ضروری است که رده‌های مالیاتی صرفا برای مالیات اشخاص حقیقی تعیین شده‌اند و اشخاص حقوقی همواره درصد مشخصی را باید به عنوان مالیات پرداخت کنند. همچنین باید اشاره کرد که برخی از مشاغل معاف از مالیات کارتخوان هستند و این امر تأثیر مستقیمی بر نحوه پرداخت و میزان مالیات در این دسته از مشاغل دارد.

 

گروه بندی مشاغل مالیاتی در سال 1402

گروه بندی مشاغل مالیاتی درسال 1403

گروه اول مشاغل مالیاتی (کسب و کارهای بزرگ و  پر درآمد)

براساس جزء 9 بند الف ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 95 ق.م.م، گروه‌بندی مشاغل به‌روزرسانی شده و وظایف مالیاتی هر گروه بر اساس نوع و حجم فعالیت‌ها تعیین شده است. تمامی اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل که درآمد ابرازی آن‌ها طبق اظهارنامه مالیاتی دو سال گذشته بیش از 30 میلیارد تومان باشد، به گروه اول یا «الف» گروه بندی مشاغل مالیاتی 1403 تعلق می‌گیرند. همچنین، افرادی که آخرین درآمد قطعی آن‌ها بیش از 30 میلیارد تومان باشد، نیز در این گروه قرار می‌گیرند. علاوه بر این، مشاغل خاص زیر بدون توجه به درآمد، به گروه اول مالیاتی تعلق دارند:

  • دارندگان کارت بازرگانی شامل صادرکنندگان و واردکنندگان
  • صاحبان کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی بزرگ و بهره برداران معادن دارای پروانه بهره برداری از وزارتخانه یا مراجع ذیربط
  • صاحبان شرکت‌های حمل‌ونقل زمینی، دریایی و هوایی
  • صاحبان فروشگاه‌های زنجیره‌ای با مجوز فعالیت از وزارتخانه و یا مراجع ذی‌ربط
  • صاحبان صرافی‌ها
  • صاحبان هتل‌های سه ستاره و بالاتر
  • مدیران بیمارستان‌ها، زایشگاه‌ها و کلینیک‌های تخصصی پزشکی
  • مدیران مؤسسات صاحبان موسسات حسابرسی، حسابداری و دفترداری، خدمات مالی و ارائه‌دهندگان خدمات مدیریتی، مشاوره‌ای، انفورماتیک و طراحی سیستم

تکالیف مالیاتی برای گروه اول شامل نگهداری دقیق از کلیه دفاتر روزنامه، دفاتر دستی یا ماشینی و مدارک مالی و ثبت تمامی رویدادهای مالی طبق قوانین سازمان مالیاتی است. از جمله مدارک مهم برای این گروه می‌توان به اطلاعات هویتی، موجودی کالاهای اول و پایان دوره، صورت‌حساب سود و زیان، ترازنامه، اطلاعات شرکا و دفاتر قانونی اشاره کرد. صاحبان کسب‌وکارها برای مشاهده سوابق مالیاتی خود با کد ملی باید به سامانه my.tax.gov.ir مراجعه کنند و از طریق درگاه ملی، بدهی مالیاتی خود را بررسی نمایند.

گروه دوم مشاغل مالیاتی (کسب و کارها با درآمد متوسط و رو به بالا)

طبق گروه‌بندی مشاغل مالیاتی 1403( بند ب ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 95 ق.م.م)، افرادی که درآمدشان از فروش کالا یا ارائه خدمات، بر اساس اظهارنامه مالیاتی دو سال گذشته، بین 10 تا 30 میلیارد تومان باشد، به گروه دوم یا «ب» رده‌های مالیاتی تعلق دارند. همچنین، صاحبان مشاغلی که درآمد قطعی آن‌ها طبق برگ قطعی مالیاتی در دو سال گذشته بین 10 تا 30 میلیارد تومان باشد، نیز در گروه دوم قرار می‌گیرند. این گروه از نظر مالیاتی موظف‌اند مدارک زیر را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

  • کمک‌های اهدایی
  • اطلاعات هویتی شامل آدرس و موقعیت مکانی
  • اطلاعات درآمد و هزینه، مانند خرید و فروش کالا
  • درآمد مشمول مالیات، از جمله بخشودگی‌ها یا معافیت‌های مالیاتی
  • اطلاعات مربوط به حساب‌های بانکی

توجه داشته باشید، صاحبان مشاغل گروه دوم باید مدارک و اسناد مالی هر سال را به تفکیک تاریخ وقوع شرایط زیر جمع‌آوری و نگهداری کرده و در دفاتر قانونی ثبت نمایند.

  • نگهداری جداگانه اسناد و مدارک مربوط به درآمدها، مانند فروش کالا و ارائه خدمات
  • جمع‌آوری و نگهداری تمام اسناد و مدارک به ترتیب تاریخ وقوع رویدادهای مالی
  • ثبت و نگهداری تمامی اسناد و مدارک مربوط به هزینه‌ها، از جمله خرید کالا و خدمات، دارایی‌ها و سایر هزینه‌ها به‌صورت جداگانه
  • تهیه و تنظیم گزارش‌های درآمد و هزینه به‌صورت ماهانه و سالانه

گروه سوم (افراد با کسب‌و‌کارهای کوچک و درآمدهای پایین)

طبق گروه بندی مشاغل مالیاتی 1403، گروه سوم یا «ج» شامل صاحبان کسب‌وکارهای کوچک که درآمدشان کمتر از میزان تعیین‌شده برای گروه‌های مالیاتی اول و دوم‌ است. این گروه شامل افرادی است که درآمد سالانه آن‌ها از فروش کالا یا ارائه خدمات بر اساس اظهارنامه مالیاتی دو سال قبل، کمتر از ۱۰ میلیارد تومان باشد. همچنین، صاحبان مشاغل نوپا که کمتر از 3 سال از تاسیس مشاغلشان میگذرد نیز جزو گروه سوم یا گروه «ج» هستند. این گروه باید اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود را طبق شرایط زیر جمع‌آوری و نگهداری کنند:

  • حفظ اسناد و مدارک مربوط به درآمدها، از جمله فروش کالا یا خدمات و سایر منابع درآمدی
  • ثبت و نگهداری اسناد و مدارک مربوط به خرید کالا و خدمات، دارایی‌ها و سایر هزینه‌ها
  • تهیه و تنظیم گزارش خلاصه درآمد و هزینه سالانه

نکته:

  • در صورتی که مؤدی تنها به ارائه خدمات مشغول باشد، تنها 50% از مبالغ تعیین‌شده ملاک عمل قرار می‌گیرد.
  • در مشاغل مشارکتی، چه قهری و چه اختیاری، درآمد اعلام‌شده یا قطعی‌شده از مشارکت، مبنای عمل خواهد بود.

فرایند پرداخت مالیات اشخاص حقوقی

طبق قوانین سازمان امور مالیاتی برخلاف اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی تحت گروه‌های مالیاتی قرار نمی‌گیرند و مالیاتشان را باید با نرخ ثابتی به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. اشخاص حقوقی موظفند هر سال در زمان معین، مالیات‌های مربوط به کسب‌وکار خود را به سازمان امور مالیاتی ارسال و پرداخت کنند.

 این کسب‌وکارها در ابتدای فعالیت، با دریافت کد مالیاتی مشخص، مالیاتشان با نرخ 25 درصد محاسبه می‌شود و بر اساس زمان‌بندی تعیین‌شده، باید مالیات‌های مرتبط مانند مالیات بر ارزش افزوده و مالیات دوره‌ای را پرداخت کنند. اما در مواردی مشمول معافیت مالیاتی نیز می‌شوند. برای اطلاع از معافیت‌های مالیاتی می‌توانید مطلب مرتبط با معافیت مالیاتی 1403 را  مطالعه کنید.

جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی

سازمان امور مالیاتی قوانین سخت‌گیرانه‌ای برای جلوگیری از فرار مالیاتی وضع کرده است. اگر کسب‌وکارها نتوانند مبالغ مالیاتی خود را طبق زمان‌بندی تعیین‌شده پرداخت کنند، مشمول جریمه خواهند شد. این جرایم بسته به نوع کسب‌وکار و وضعیت اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است؛ به‌عنوان مثال، جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی 1402 مالیاتی برای اشخاص حقیقی 30% و برای اشخاص حقیقی 10% است.

برخی مالیات‌ها نیز امکان پرداخت به‌صورت اقساط را دارند. به‌طور مثال، صاحبان مشاغل می‌توانند مالیات بر ارزش افزوده را در چند قسط پرداخت کنند. همچنین، کسب‌وکارهای کوچک و فروشگاه‌ها باید توجه داشته باشند که برای پرداخت مالیات کارتخوان، زمان‌های مشخصی تعیین شده است و عدم پرداخت به‌موقع می‌تواند منجر به جریمه شود.

جمع بندی

در این مقاله با گروه بندی مشاغل 1403 آشنا شدیم؛ بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم، گروه‌بندی مشاغل مالیاتی به سه دسته اصلی تقسیم می‌شود. گروه اول شامل کسب ‌و کارهای بزرگ با درآمد بالا (بیشتر از 30 میلیارد)، گروه دوم شامل کسب ‌و کارهای با درآمد متوسط (بین 10 تا 30 میلیارد)، و گروه سوم شامل کسب‌وکارهای کوچک با درآمد کمتر از ۱۰ میلیارد تومان است. گروه بندی مشاغل به صاحبان کسب و کار ها کمک میکند تا با تکالیف مالیاتی خود آشنا شوند. برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره 90004656 تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول

گروه بندی مشاغل مالیاتی 1403 اشخاص حقوقی چگونه است؟

اشخاص حقوقی برخلاف اشخاص حقیقی جز گروه‌های مالیاتی قرار نمی‌گیرند و باید به صورت ثابت با نرخ 25 درصد مالیات خود را پرداخت کنند.

گروه بندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقیقی چگونه است؟

طبق گروه بندی مشاغل مالیاتی 1403، اشخاص حقیقی براساس درآمد سالانه جز سه گروه اول (پر درآمد)، گروه دوم (درآمد متوسط) و گروه سوم (کم درآمد) قرار می‌گیرند.

حجم فعالیت مودیان گروه اول در گروه بندی مشاغل اشخاص حقیقی چقدر است؟

گروه اول مشاغل مالیاتی موظف به نگهداری دقیق از دفاتر مالی و مدارک مربوط به رویدادهای مالی، از جمله اطلاعات هویتی، موجودی کالا و صورت‌حساب‌های مالی است. صاحبان کسب‌وکارها می‌توانند با استفاده از کد ملی خود، سوابق مالیاتی و بدهی‌های خود را از طریق سامانه my.tax.gov.ir بررسی کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *