مالیات حقوق شغل دوم چگونه است؟

در قانون مالیات‌های مستقیم، پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل به ویژه برای افرادی با چندین شغل و بازنشستگان موضوعات مهمی هستند. مالیات شغل دوم و معافیت‌های مالیاتی برای مشاغل خاص و بازنشستگان تحت شرایط مختلفی تعیین شده است که برای درک بهتر، بررسی این قوانین ضروری است. در این مقاله قصد داریم در مورد مالیات حقوق شغل دوم صحبت کنیم. با ازتا همراه باشید.

مالیات حقوق شغل دوم چیست؟

افرادی که دارای دو شغل هستند، باید مالیات بر درآمد هر دو شغل خود را پرداخت کنند. برای اشخاص حقیقی که درآمد کل آنها از طریق دو یا چند شغل پس از کسر هزینه‌های قابل قبول، بیش از یک میلیارد ریال (۱۰۰ میلیون تومان) باشد، مشمول پرداخت مالیات شغل دوم هستند. این مالیات طبق ماده ۱۳۱ مالیات محاسبه می‌شود که مالیات پلکانی در ماده 131 ق.م.م به صورت زیر است.

  • درآمد سالیانه تا دو میلیارد ریال، مشمول مالیات به نرخ ۱۵ درصد است.
  • درآمد مازاد بر دو میلیارد ریال و تا چهار میلیارد ریال، مشمول مالیات به نرخ ۲۰ درصد است.
  • درآمد مازاد بر چهار میلیارد ریال، مشمول مالیات به نرخ ۲۵ درصد است.
  • حقوق‌های ماهانه مطابق با قانون کار، معاف از مالیات هستند. برای حقوق بالاتر از حد قانون کار، مالیات ۱۰ درصدی تا سقف معین (بر اساس سقف تعیین‌شده برای همان سال) اعمال می‌شود. برای حقوق‌های بسیار بالاتر از این سقف، مالیات به میزان ۱۵ تا ۳۰ درصد تعیین می‌شود.

معافیت مالیات حقوق شغل دوم

سازمان امور مالیاتی کشور برای تشویق به راه‌اندازی کارخانه‌ها، مشاغل آموزشی و واحدهای تولیدی، معافیت‌های مالیاتی خاصی را در نظر گرفته است. این معافیت‌ها تحت شرایط خاصی قابل استفاده هستند و به طور کلی، نمی‌توان با استفاده از چند شغل معاف از مالیات، از پرداخت مالیات شغل دوم خودداری کرد. طبق تبصره جدید قانون مالیات‌های مستقیم، اشخاص حقیقی با چند شغل تنها می‌توانند از یک معافیت مالیاتی در هر دوره مالیاتی استفاده کنند.

 به عبارت دیگر، اگر یک فرد دارای چند شغل باشد فقط به یکی از پرونده های مالیاتی او معافیت مالیاتی اختصاص پیدا خواهد مکرد.

نکته: شخص حقیقی در زمان در ارسال اظهارنامه عملکرد میتواند انتخاب کند که معافیت مالیاتی به کدام یک از پرونده های اختصاص پیدا کند.

برای مثال، اگر فردی به عنوان آموزگار ابتدایی با حقوق ثابت از وزارت آموزش و پرورش کار می‌کند و مدرسه غیرانتفاعی تأسیس کند که از مالیات معاف است، این معافیت شامل حقوق شغل اول او نمی‌شود و مالیات از حقوق شغل اول وی کسر خواهد شد.

به عبارت دیگر، معافیت مالیاتی تنها به یکی از شغل‌های او اختصاص می‌یابد و نمی‌توان از معافیت‌ها برای تمام شغل‌ها استفاده کرد. همچنین اگر شغل اول فرد معاف از مالیات باشد و شغل دوم نیز از گروه مشاغل معاف انتخاب شده باشد، به دلیل درآمد بالای فرد، مودی محکوم به پرداخت مالیات حقوق خواهد بود.. قابل ذکر است در اصلاحیه جدید قانون مالیات‌های مستقیم نرخ معافیت مالیاتی برای کارمندان دولتی و خصوصی یکسان شده است.

مشاغل معاف از مالیات حقوق شغل دوم

در کل، کسب‌وکارهایی که به آموزش، تحقیق، پژوهش و علم‌آموزی پرداخته یا به کمک‌رسانی به نیازمندان می‌پردازند، از پرداخت مالیات شغل دوم معاف هستند. همچنین، کارخانه‌ هایی که تازه تأسیس شده‌اند، در صورت رعایت ضوابط و شرایط مشخص، از پرداخت مالیات شغل دوم معاف خواهند بود. در ادامه برخی از این مشاغل بیان شده‌اند.

  • تاسیس خیریه
  • درآمد حاصل از صادرات محصولات کشاورزی
  • دفاتر زیارتی و گردشگری دارای مجوز از سازمان حج و زیارت
  • موسسات نگهداری از کودکان ناتوان، بی‌سرپرست و معلول
  • آموزشگاه‌های فعال در حوزه صنایع دستی، مداحی، نویسندگی، فنی و حرفه‌ای، نقاشی و هنری
  • انتشارات که شامل پخش و نشر کتاب ، بازنویسی، خطاطی، طراحی جلد، حروف‌چینی، صفحه‌آرایی، تالیف، تحقیق و… می‌شود.
  • شرکت‌های بازاریابی کتاب
  • مشاغل فعال فرهنگی که شامل راه‌اندازی کتابخانه عمومی و مدیریت آن، فرهنگسراهای دانش‌آموزی، انواع جشنواره‌ها، نمایشگاه‌ها، مراسمات هنری و فرهنگی، مسابقات تلاوت قرآن، شب‌های شعر، مجالس بررسی و نقد فیلم و آثار هنری، انجمن‌های شعر و ادبی می‌شود.
  • بنیادهای علمی فعال در حوزه آموزش
  • مشاغل مطبوعاتی که شامل عکاسی، تفسیر و نقد اخبار، تولید و پردازش اخبار و اطلاعات، گزارش‌گیری، نویسندگی، نشر و پخش مطبوعات می‌شود
  • مشاغل هنری: از جمله آهنگسازی، نویسندگان،خوانندگی، نقاشان، نوازندگی، تدوین‌گری، فیلم‌نامه‌نویسی، مجمسه‌سازی،انیمیشن، بدلکاری و نمایش‌های عروسکی
  • شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک‌های علم و فناوری (به مدت محدود)
  • شرکت‌های تعاونی دانشجویی، دانش‌آموزی، صیادان و تولیدات روستایی
  • شرکت‌های تعاونی مصرف عام
  • آزمایشگاه‌های خصوصی علمی برای دانش‌آموزان
  • دفاتر زیارتی و سیاحتی
  • درآمد حاصل از صادرات اقلام غیر نفتی
  • درآمد حاثصل از نگهداری از افراد با معلولیت ذهنی

چگونگی مطلع شدن سازمان امور مالیاتی از شغل دوم افراد

هر سازمان یا شرکتی که به جذب نیروی کار می‌پردازد، برای احراز هویت کارجویان نیازمند مدارک شناسایی از جمله کد ملی است. همه‌ی افراد موظفند مدارک شناسایی خود را به شرکت ارائه دهند. این اطلاعات پس از تأیید فرد به عنوان کارمند رسمی، برای محاسبه حقوق، بیمه تأمین اجتماعی به سازمان امور مالیاتی ارسال می‌شود.

در واقع، با ثبت کد ملی افراد در سازمان امور مالیاتی، این سازمان از وجود شغل دوم یا چندم افراد مطلع می‌شود و بر اساس این اطلاعات، مالیات حقوق شغل دوم محاسبه می‌گردد. به این ترتیب، سازمان امور مالیاتی از طریق داده‌های ارائه‌شده توسط کارفرمایان و شرکت‌ها از شغل‌های مختلف افراد آگاه می‌شود.

آیا شغل دوم بازنشستگان مشمول مالیات حقوق خواهد شد ؟

مالیات شغل دوم بازنشستگان

بازنشستگان که به صورت پیمانکاری، ساعتی یا غیردولتی کار می‌کنند، تا درآمد ۱۰ میلیون تومان در سال ۱۴۰۲ از پرداخت مالیات شغل دوم معاف هستند. معافیت مالیاتی و حق بیمه برای بازنشستگان کشوری و لشکری قابل اجرا است. اگرچه اثبات معافیت مالیاتی شغل دوم گاها دشوار است. بازنشستگان تأمین اجتماعی بهتر است برای اطلاعات بیشتر از مشاوره مالیاتی کمک بگیرند. همچنین، در صورت راه‌اندازی کسب و کار یا مشاغل آزاد، مالیات شغل دوم بر اساس درآمد آن کسب و کار تعیین خواهد شد.

در خصوص اشتغال بازنشستگان در شرکت‌های خصوصی، این افراد می‌توانند شغل دومی داشته و از دو منبع درآمد (یکی از صندوق بازنشستگی و دیگری از شغل دوم) استفاده کنند.

 این موضوع با هماهنگی با تأمین اجتماعی امکان‌پذیر است و از نظر قانونی محدودیتی ندارد، اما طبق قوانین مالیاتی، آنها موظف به پرداخت مالیات شغل دوم خود هستند. مالیات بر حقوق بازنشستگان در شرکت‌های خصوصی بر اساس میزان درآمد آن‌ها و مشابه سایر افراد محاسبه می‌شود.

حداکثر تعداد معافیت مالیاتی 1402

بر اساس قانون جدید، هر فرد با یک کد ملی تنها می‌تواند از یک معافیت سالانه برای مالیات مشاغل استفاده کند، صرف‌نظر از تعداد واحدهای شغلی که دارد. یعنی معافیت به مجموع درآمد واحد های شغلی او اختصاص پیدا خواهد کرد.

 برای مثال، اگر فردی صاحب آموزشگاه خوشنویسی باشد و بعداً مدرسه غیرانتفاعی تأسیس کند، درآمد حاصل از مدرسه غیرانتفاعی مشمول مالیات شغل دوم خواهد بود. با این حال، کارفرمایان ممکن است از تخفیف‌های مالیاتی محدود برخوردار شوند. برای دریافت این تخفیف‌های مالیاتی باید خدمات حسابرسی شرکت خود را دقیق انجام دهید تا سازمان مالیاتی به شما اعتماد کند.

در یک سازمان یا شرکتی که چند شریک شغلی دارد، بر اساس قانون، حداکثر دو معافیت سالانه مالیاتی می‌توان استفاده کرد. به عنوان مثال، در یک سازمان با پنج شریک، در سال ۱۴۰۲، حداکثر دو معافیت مالیاتی سالانه مشاغل، معادل ۲۴۰ میلیون تومان، قابل استفاده است و این مبلغ باید بین تمام پنج شریک تقسیم شود. طبق ماده 35 قانون کار و ماده 13 قانون حمایت از معلولان، کارفرمایانی که معلولان را استخدام کنند، از مشوق‌های بیمه‌ای برخوردار خواهند شد.

برای کارکنانی که فرزند معلول دارند و میزان معلولیت شدید است، تا 50 درصد از حقوق و درآمد آنها از معافیت مالیاتی برخوردار خواهد شد. این معافیت نیازمند تاییدیه از اداره بهزیستی و ارسال مدارک پزشکی به اداره مالیاتی است. شرایط برای معلولان با درجات معلولیت متوسط و خفیف متفاوت خواهد بود. شایان ذکر است که در شغل اول خود می‌توانند از معافیت مالیاتی بهره‌مند شوند، اما افراد با درآمد بالا باید مالیات پرداخت کنند.

نتیجه گیری

با توجه به قوانین مالیاتی، افراد با چند شغل باید مالیات بر درآمد هر دو شغل خود را پرداخت کنند، مگر اینکه شغل‌ها در دسته مشاغل معاف از مالیات قرار گیرند. بازنشستگان با شغل دوم نیز تحت شرایط خاص از پرداخت مالیات شغل دوم معاف هستند. معافیت‌ها تنها به یکی از شغل‌ها تعلق می‌گیرد و با توجه به قوانین جدید، هر فرد تنها از یک معافیت سالانه می‌تواند استفاده کند. در انتها قابل ذکر است که در دوره  آموزش حسابداری ازتا تمامی قوانین مهم درباره معافیت های مالیاتی به شما آموزش داده میشود.

سوالات متداول:

مالیات شغل دوم به چه میزانی از حقوق تعلق می‌گیرد؟

افرادی که شغل دوم اختیار کنند، در صورتی که شغل‌شان در ردیف مشاغل معاف از مالیات نباشد، مشمول مالیات شغل دوم هستند.

مالیات حقوق شغل دوم به چه کسانی تعلق میگیرد؟

افرادی که شغل دوم را انتخاب می‌کنند، در صورتی که این شغل در گروه مشاغل معاف از مالیات نباشد، موظف به پرداخت مالیات شغل دوم خود خواهند بود.

موارد معافیت مالیات دو شغله ها چیست؟

اگر شغل دوم فرد در حوزه‌های فرهنگی، مطبوعاتی، هنری یا انتشاراتی باشد، به دلیل ارتقاء سطح فرهنگ در جامعه، از پرداخت مالیات معاف است. با این حال، اگر هر دو شغل فرد از معافیت مالیاتی برخوردار باشند، این معافیت تنها به یکی از شغل‌ها تعلق خواهد گرفت. همچنین، اگر مجموع درآمد ماهانه فرد کمتر از حقوق تعیین‌شده در قانون کار باشد، او از پرداخت مالیات معاف خواهد بود.

آیا اینفلوئنسر مارکتینگ و یا بلاگری در شبکه های اجتماعی به عنوان شغل دوم مشمول پرداخت مالیاتی میشود؟

فرقی ندارد که شغل دوم شما باشد یا شغل اول، مالیات شما متناسب با گردش حساب بانکی شما تعیین میشود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *