فاکتور رسمی چیست؟
به سندی که دارای مهر و امضاء باشد و اطلاعات کامل درباره معامله باشد، فاکتور رسمی می گویند. مهمترین ویژگی فاکتور رسمی این است که تاییدیه سازمان مالیاتی را به همراه دارد. در راستای این تاییدیه شما میتوانید تمامی پیگرد های قانونی از فاکتور رسمی را انجام دهید و در صورت وجود هر گونه مشکل، برای حل آن به سازمان های قضایی مراجعه فرمایید. شرکت حسابداری اَزتا در طول 35 سال فعالیت خود همیشه بر اهمیت شدید استفاده از فاکتور رسمی تاکید دارد. برای آشنایی دقیق با فاکتور رسمی و کاربرد آن در کسب و کارها تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
چگونه فاکتور رسمی صادر کنیم؟
در معاملات تجاری، یکی از مهمترین مراحل صدور فاکتور رسمی است که نقش یک سند قانونی برای ثبت خرید و فروش و تعیین شرایط مربوط به آن را ایفا میکند. برای صدور و چاپ فاکتور رسمی باید مراحل زیر را انجام داد:
- درج اطلاعات فروشنده و خریدار شامل نام، آدرس، اطلاعات تماس، شناسه مالیاتی و اطلاعات شخصی یا شرکتی طرفین معامله
- جزئیات مربوط به فروش کالا یا خدمات شامل شماره فاکتور، تاریخ فروش، شرح دقیق کالا یا خدمات فروخته شده، مقدار، قیمت واحد، مالیات و تخفیفهای اعمال شده.
- مهر و امضاء فاکتور توسط فروشنده
- ثبت فاکتور در سامانه مؤدیان و پایانههای فروشگاهی
در مورد مراحل و صدور فاکتور رسمی باید به این نکته اشاره کرد که برای انجام مراحل اول و دوم یعنی درج اطلاعات فروشنده و خریدار و جزئیات مربوط به فروش کالا یا خدمات میتوان از نرمافزارهای حسابداری استفاده کرد.
انواع فاکتور رسمی
در مورد صدور و چاپ فاکتور رسمی باید به این موضوع اشاره کرد که با توجه به نوع معامله، فاکتورهای مختلفی وجود دارد که هر کدام اهداف خاصی را دنبال میکنند. از مهمترین انواع فاکتور رسمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فاکتور استاندارد:
رایجترین نوع فاکتور است که در آن اطلاعات مربوط به جزئیات کالا یا خدمات، مقدار، قیمت واحد، مبلغ کل و شرایط پرداخت درج میشود.
فاکتور تجاری:
این نوع فاکتورها به طور معمول در تجارت بینالمللی مورد استفاده قرار میگیرند که به همین دلیل اطلاعاتی در مورد عوارض گمرکی و شرایط حمل و نقل نیز در آن درج میشود.
فاکتور اعتباری:
در صورتی که در زمان فروش کالا یا خدمات، بازپرداخت یا تخفیف به خریدار داده شود، صادر شده و نشان دهنده کاهش مبلغ فاکتور اصلی است.
فاکتور بدهی:
در صورتی که به فاکتور اصلی، هزینههایی اضافه شود صادر شده و مبلغ قابل پرداخت وسط خریدار را افزایش میدهد.
فاکتور دورهای:
این فاکتور برای خدمات اشتراکی یا اجارهای در نظر گرفته شده که به منظور خدمات جاری به کار گرفته میشود.
اطلاعاتی که باید در فاکتور رسمی وجود داشته باشد چیست؟
نکته مهمی که در زمان صدور و چاپ فاکتور رسمی باید مورد توجه قرار بگیرد، اطلاعاتی است که باید در فاکتور وجود داشته باشد. این اطلاعات باید کاملا دقیق بوده و عاری از هرگونه اشتباه باشند زیرا میتواند جرایم سنگینی برای دو طرف معامله به همراه داشته باشد. از جمله اطلاعاتی که باید در فاکتور رسمی وجود داشته باشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نام و آدرس فروشنده
- نام و آدرس خریدار
- تاریخ و شماره فاکتور
- شرح کامل کالاها یا خدمات
- قیمت واحد به همراه قیمت کل
- مالیات و عوارض
- مجموع فاکتور
- شرایط پرداخت
مشخصات اصلی فاکتور رسمی چیست؟
فاکتور رسمی و یا صورتحساب فروش کالا و خدمات باید از مشخصات زیر برخوردار باشد. در صورتی که فاکتور رسمی فاقد موارد زیر باشد؛ مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار نخواهد گرفت.
-
شماره سریال:
وجود شماره سریال یکی از مهمترین مشخصه های فاکتور رسمی است. نوع چاپ شماره سریال باید به روش چاپ افست یا ملخی، به رنگ قرمز و کمی برجسته باشد. شماره سریال به هیچ وجه نباید با چاپ دیجیتال و شماره زنی دستی انجام شود.
-
اطلاعات خریدار و فروشنده:
اطلاعات خریدار و فروشنده باید به طور کامل در فاکتور نوشته شود. اطلاعات خریدار و فروشنده شامل آدرس کامل، کد اقتصادی، شماره ثبت شرکت، کد پستی، شماره تلفن و… است.
-
تخفیفات، مالیات و عوارض:
کالا و خدماتی که قرار است معامله شوند، باید با ذکر نام، تعداد و قیمت هر واحد در فاکتور های رسمی مشخص شوند. همچنین، در پایان مبلغ تخفیفات و عوارض بر ارزش افزوده (در صورت وجود) از مبلغ کل کسر می شود. نکته قابل توجه در این قسمت آن است که به هیچ وجه نباید مبلغ تخفیف را بعد از محاسبه مالیات و عوارض آن محاسبه کرد؛ بلکه مبلغ تخفیف باید قبل از محاسبه مالیات و عوارض از مبلغ کل کسر شود.
-
امضاء و مهر:
و اما مهمترین قسمت تمامی فاکتور های رسمی که البته در فاکتور های غیر رسمی هم موجود است؛ امضاء و مهر طرفین معامله است.
صدور فاکتور رسمی با نرم افزار های حسابداری
امروزه با توجه به پیشرفت دنیای فناوری، این امکان فراهم شده است که در امور مربوط به حسابداری و مالی، از نرمافزارهای مختلف استفاده کرد. با توجه به اینکه یکی از مهمترین مراحل در حسابداری، صدور و چاپ فاکتور رسمی است، با استفاده از نرمافزارهای حسابداری میتوان این کار را با بالاترین میزان دقت و به راحتی انجام داد.
نرمافزارهای حسابداری این امکان را فراهم کردهاند که بتوان به صورت خودکار فاکتور فروش صادر کرده و در صورت نیاز آن را چاپ کرد. با استفاده از این نرمافزارهای میتوان انواع فاکتورهای رسمی و غیر رسمی را با بالاترین دقت صادر کرده و آنها را در قالب صورتحساب الکترونیک، برای سامانه مؤدیان ارسال کرد.
چرا خرید فاکتور مورد تایید دارایی (فاکتور سازی) خطرناک است؟
فاکتور چیست؟
در تعریف فاکتور باید گفت که یک سند تجاری است که توسط فروشنده کالا یا خدمات برای خریدار صادر میشود و در آن اطلاعات مربوط به فروش کالاها یا خدمات درج شده است. اطلاعات مختلفی مانند نام کالا، تعداد، قیمت واحد، قیمت کل و… میتواند در فاکتور درج شود.
مشخصات چاپ فاکتور رسمی چیست؟
احتمالا برایتان این سوال پیش آمده است که مشخصات چاپ فاکتور های رسمی چه اهمیتی دارد؟ باید به شما بگوییم که برای تشخیص اعتبار فاکتور رسمی است و اطمینان از آن که توسط سازمان امور مالیاتی منتشر شده است یا خیر؛ باید علاوه بر اطلاعلات موجود در فاکتور های رسمی، به مشخصات چاپی و فیزیکی فاکتور نیز توجه کنیم. در ادامه به برخی از مشخصات مهم چاپ فاکتور فروش کالا و خدمات رسمی خواهیم پرداخت:
-
نوع کاغذ:
نوع کاغذ فاکتور فروش رسمی به انتخاب اشخاص حقیقی و حقوقی می تواند متفاوت باشد. کاغذ تحریر 80 گرمی اندونزی برای استفاده در پرینتر و یا کاغذ تحریر 60 گرمی برای نوشتن دستی و استفاده از کاربن و کاغذ کاربن لس ( خود کپی، کاربن دار، بدون کاربن، NCR) باشد.
-
تعداد برگه ها:
تعداد نسخ یا برگه ها نیز میتواند متناسب با درخواست اشخاص حقیقی یا حقوقی متفاوت باشد. تعداد نسخ می تواند 2 یا 3 برگی باشد.
-
سایز کاغذها:
عموما، درخواست افراد حقیقی و حقوقی درباره سایز کاغذ A4 است ولیکن استفاده از کاغذ A5 نیز بلامانع است.
فاکتور فروش رسمی در قانون مالیات های مستقیم:
ماده 147 و 149 قانون مالیات های مستقیم به نکات بسیار جالبی درباره استفاده از فاکتور رسمی اشاره کرده است که در ادامه آن را بررسی خواهیم کرد:
1- ماده 147 قانون مالیات های مستقیم:
طبق این ماده،؛ هزینه های قابل قبول برای تشخیص درآمد از نظر سازمان امور مالیاتی عبارت است از هزینه هایی که در حدود متعارف دارای اسناد و مدارک مورد تایید سازمان امور مایاتی است و مربوط به تحصیل درآمد مجموعه در دوره مالی مقرر می باشد.
همچنین در مواردی که هزینه ای در این قانون پیش بینی نشده یا بیش از حد نصاب های ذکر شده باشد، ولی مطابق با دستورالعمل های این قانون پرداخت شده باشد، قابل قبول خواهند بود.
2- ماده 148 قانون مالیات های مستقیم:
طبق این قانون، معیار اصلی سازمان دارایی برای احتساب هزینه ها، فاکتورهای ارائه شده است. فاکتور های رسمی، تنها فاکتور هایی هستند که مورد تایید دارایی میباشد و فاکتور های غیر رسمی نیز درصورتی که دارای کد ملی و شناسه ملی باشد، ممکن است مورد تایید دارایی قرار بگیرند.
نحوه تهیه فاکتور رسمی فروش در نرم افزار حسابداری سپیدار
با استفاده از نرم افزارهای حسابداری صدور فاکتورهای رسمی فروش بسیار آسان شده است. سیستم های حسابداری به شما کمک میکنند تا بتوانید به طور اتوماتیک فاکتور فروش صادر و چاپ کنید. فرقی نمی کند که این فاکتور فروشگاهی باشند، فاکتور رسمی و یا فاکتور غیر رسمی باشند. در ویدیو زیر آموزش ثبت فاکتور رسمی در نرم افزار حسابداری سپیدار را مشاهده میکنید.
استفاده از فاکتور فروش رسمی برای چه کسانی واجب است؟
یک اشتباه بزرگ که تا چند سال اخیر در میان افراد وجود داشت این بود که گمان میکردند فاکتور رسمی صرفا برای شرکت ها و کسب و کارهای بزرگ ضروری است؛ در صورتی که این تصور کاملا اشتباه است. ارائه فاکتور های رسمی به خریداران برای تمامی کسب و کارهای کوچک و بزرگ که مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده میباشند، ضروری است. به عبارت دیگر، فرقی ندارد که خریدار کالا یا خدمات شما اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی معتبر و یا کسب و کارهای کوچک باشند. برای درک بهتر مالیات بر ارزش افزوده و جریمه عدم ارسال مالیات بر ارزش افزوده میتوانید به قسمت وبلاگ شرکت حسابداری اَزتا مراجعه کنید.
فاکتور صوری چیست؟
صدور فاکتور صوری یک اقدام غیر قانونی است که متاسفانه بسیاری از بنگاه های اقتصادی همچنان از آن استفاده می کنند. البته، سازمان امور مالیاتی، موانع بسیار زیادی برای استفاده از این نوع فاکتورها ایجاد کرده است.
فاکتور صوری فاکتوری است که انجام یک معامله ای که در واقعیت انجام نشده را روی کاغذ رسمی میکند. افراد از خرید فاکتور صوری به منزله فرار از مالیات استفاده میکنند. برخی از افراد هم به صورت جعلی یک بنگاه اقتصادی ثبت کرده و با اطلاعات آن فاکتور صوری می فروشند. کسب درآمد از این طریق کاملا غیر قانونی می باشد.
سازمان امور مالیاتی چگونه فاکتور رسمی را از فاکتور صوری تشخیص می دهد؟
1- بررسی اعتبار گواهی ارزش افزوده
2- بررسی کالا و خدمات ارائه شده درفاکتور با فعالیت صادر کننده فاکتور
3- بررسی اسناد باربری و بارنامه ها
4- اطمینان از این که فاکتور های صادر شده از طریق بنگاه های تجاری منحل شده، شرکت های کاغذی یا غیر فعال صادر نشده باشد.
5- بررسی مستندات دیگر از قبیل فیش های واریزی، چک های بانکی و سایر اسناد
نتیجه گیری:
در این مقاله به تعریف دقیق فاکتور رسمی مشخصات فاکتور های رسمی و کاربردهای آن پرداختیم. اگر شما هم به عنوان یک فرد مصرف کننده یا تولید کننده در چرخه اقتصادی در حال ایفای نقش هستید؛ به شما پیشنهاد میکنیم تا درباره فاکتور رسمی و اصول آن مطالعه کنید تا احتمال مواجعه با جرایم مالیاتی را به حداقل برسانید. در صورت وجود هرگونه سوال و ابهام در این حوزه با شماره 90004656 تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان اَزتا به تمامی سوالات شما پاسخ دهند.
سوالات متداول:
چرا چاپ فاکتور رسمی برای کسب و کارها الزامی است؟
بر اساس قوانین مالیاتی کلیه کسب و کارها و واحدهای تجاری بزرگ و کوچک که مشمول نظام مالیاتی میشوند، باید فاکتور رسمی چاپ کرده و ارائه دهند. زیرا اطلاعات درج شده در فاکتور رسمی به منظور تعیین مالیات مورد استفاده قرار میگیرد.
چه نوع اعدادی باید در فاکتورهای رسمی استفاده شود؟
در مورد درج اعداد در فاکتورهای رسمی باید از اعداد طبیعی استفاده شده به طوری که این اعداد کاملا خوانا و بدون خط خوردگی باشند.
شماره سریال فاکتور رسمی باید از چه شمارهای شروع شود؟
در مورد شماره سریال در فاکتورهای رسمی باید این شماره از عددهای صفر یا یک شروع شده و به صورت متوالی ادامه پیدا کند.
بدون دیدگاه