در گذشته کسبوکارها برای کنترل مخارج و دخلوخرج واحد تجاری خود، یک حسابداری دفتری داشتند که تمام نقل و انتقالات مالی خود را در آن ثبت میکردند تا بتوانند بر تمامی هزینهها و درآمد خود کنترل داشته باشند. به مرور زمان باگسترش کسبوکارها و پیچیدهتر شدن فرآیند حسابداری، صاحبین کسبوکار نیاز جدی به یک سیستم اطلاعات حسابداری داشتند؛ به گونهای از طریق آن بتوان تمامی حسابهای خود اعم از حسابهای پرداختنی، حسابهای دریافتنی، برگشت از فروش و … را به طور دقیق و منظم ثبت کنند تا بعداً برای ارائه صورتهای مالی دچار خطا نشوند.
در این مطلب شرکت حسابداری اَزتا قصد دارد در مورد اطلاعات حسابداری و نکات مهمی را اشاره کند؛ بنابراین تا آخر مطلب را مطالعه نمایید.
اهمیت سیستم اطلاعات حسابداری در واحدهای تجاری
به طور کلی سیستم اطلاعات حسابداری عبارتاند از مجموعهای که با هماهنگی به یکدیگر، به منظور ایجاد نظم و افزایش بازدهی عملکرد سازمان، فعالیت میکنند. مدیران کسبوکارها برای کنترل تمام حسابهای شرکت از جمله میزان درآمد، سرمایه گذاری، سود سهام، انتشار سهم، میزان بدهی، میزان فروش، بهای تمام شده هر محصول، درآمد، هزینهها، حقوق و دستمزد، سود و زیان و مالیات، و همچنین نظارت بر عملکرد شرکت نیز، به یک سیستم اطلاعات حسابداری دقیق و صحیح نیازمندند. برای داشتن یک چشم انداز مالی و تصمیمگیری مالی در برای توسعه و رشد شرکت، نیازمند به سیستم اطلاعات حسابداری هستند.
تاثیر اطلاعات حسابداری در کنترل داخلی شرکت
همانطور که در مطالب گذشته ذکر شد، حسابداری نقش بسیار پررنگی در توسعه و رشد یک واحد تجاری را دارد. برای کنترل تمام نقل و انتقالاتی که در داخل شرکت یا سازمان صورت میگیرد و همچنین برای تنظیم و ارائه صورتهای مالی از جمله صورت سود و زیان و اظهارنامه مالیاتی، نیاز به اطلاعات حسابداری به طور دقیق و شفاف داریم؛ بنابراین میتوانیم بگوییم که اطلاعات حسابداری تاثیر مستقیم بر کنترل داخلی شرکت میگذارند.
دلیل نیاز کنترل داخلی به اطلاعات حسابداری، تحقق این 7 هدف است:
- تمام قوانین و مقررات مربوط به حسابداری رعایت شود
- گزارشات مالی و حسابداری قابل اتکا باشد
- قابل اعتماد بودن صورتهای مالی
- حفاظت کامل از داراییهای شرکت در مقابل سوء استفادهها
- افزایش کارآیی عملیات
- اطلاع از میزان رسیدن به اهداف عملیاتی واحد تجاری
- سنجش میزان رعایت رویهها
تاثیر اطلاعات حسابداری در تصمیمگیری مدیران
داشتن افراد متخصص در حوزه حسابداری، برای بخش حسابداری و مدیریت مالی تمام کسبوکارها نیاز است. مدیران واحدهای تجاری برای تصمیمگیری در مورد فرآیند مالی و سرمایه گذاری شرکت، نیازمند اطلاعات حسابداری دقیق و شفاف هستند؛ بنابراین داشتن یک سیستم حسابداری متناسب با نوع کسبوکار، لازمه کار مدیران میباشد.
تاثیر اطلاعات حسابداری در مدیریت مالیات
تمام کسانی که کسبوکاری را آغاز میکنند، حتماً میدانند که مشمول مالیات خواهند شد و باید سالیانه مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. برای اینکه شما بتوانید اظهارنامه موثق و معتبری را که دارای اطلاعات دقیق و شفاف باشد، را تنظیم و ارائه کنید، با از اطلاعات حسابداری مناسب، کمک گیرید؛ بنابراین اگر میخواهید اظهارنامه را بدون هیچ خطایی و در سرموقع به سازمان امور مالیاتی تحویل دهید، باید داشتن یک سیستم دقیق حسابداری را لازمه کار خود قرار دهید در غیر این صورت میتواند برای شما چالش ایجاد کند .
اجزای سیستم اطلاعات حسابداری
درست مثل اندامهای بدن انسان که همه در کنار هم مشغول فعالیتاند و موجب میشوند انسان به حیاط مادی خودش ادامه دهد، اجزای سیستم اطلاعات حسابداری نیز با هماهنگی یکدیگر، فعالیت میکنند و موجب میشوند تا واحد تجاری نیز به حیاط اقتصادی خود ادامه دهد. در ادامه به شرح هر یک از این اجزاء میپردازیم:
کارکنان سیستم اطلاعات حسابداری
کارکنان تمام افرادی هستند که از این سیستم استفاده میکنند؛ مثل حسابدار، حسابرس، مدیر مالی و مشاور مالی.
روشها و دستور العملها در سیستم اطلاعات حسابداری
در این قسمت برای مدیریت ذخیره سازی دادههای مالی، مورد استفاده قرار میگیرد. تمام دستور العملهای حسابداری نیز در این بخش وجود دارد.
دادهها
در این قسمت تمام اطلاعات مالی واحدهای تجاری، دستهبندی میشوند تا فرآیند حسابداری به طور منظم صورت بگیرد.
نرم افزار
نرم افزار کار حسابداری را به طور سیستماتیک انجام میدهد و در صورت انجام هر گونه خطا، پیام میدهد. نرم افزارهای حسابداری نقش بسیار موثری در نظم دهی به سیستم حسابداری دارند. در کل نرم افزارهای حسابداری به دو دسته نرم افزار حسابداری شرکتی و نرم افزار حسابداری فروشگاهی تقسیم میشوند. هر کدام از این نوع نرم افزارها، متناسب با هر کسبوکاری طراحی و راهاندازی شدهاند تا تمام اشخاص بتوانند از آن استفاده نمایند.
زیرساخت فناوری اطلاعات
سیستمهای کامپیوتری نیز وسیله کار یک حسابدار به شمار میآیند که اهمیت بالایی دارند؛ زیرا تمام فرآیند اطلاعات حسابداری در داخل آنها انجام میشود.
کنترلهای داخلی و اقدامات امنیتی
نگهداری اسناد محرمانه شرکت، اهمیت بالایی نیز دارد؛ بنابراین باید از آنها به خوبی نگهداری و حفاظت شود تا در دست افراد نامناسب قرار نگیرد.
نتیجه گیری
برای اینکه بتوانید واحد تجاری خود را به طور سیستماتیک نظم دهی کنید، اول از همه باید یک سیستم حسابداری مناسبی را راهاندازی کنید. توجه داشته باشید که از افراد مجرب و پخته در حوزه حسابداری و مالی استفاده کنید؛ در غیر این صورت شما مشمول هزینههایی خواهید شد که در نهایت موجب تاسف و سرخوردگی شما از استخدام چنین افرادی میشود. بدین منظور شرکت حسابرسی اَزتا دوره آموزش حسابداری کاربردی را برای افراد مشتاق یادگیری و همچنین علاقهمند نیز، برگزار میکند و بعد از گذراندن یک دوره کارآموزی در محیط واقعی کار، ایشان را به بازارکار معرفی میکند تا مدیران کسبوکارها خیال خود را از نیروی انسانی حرفهای، آسوده خاطر کنند.
بدون دیدگاه