حقوق معوق چیست؟

حقوق معوقه چیست؟

یکی از بزرگترین چالش های جامعه کارگران، حقوق معوقه است که تا کنون باعث ترک کار بسیاری از کارمندان شده است. در این مقاله از وبلاگ شرکت حسابداری ازتا به بررسی دقیق حقوق معوبه میپردازیم. اگر میخواهید تمام دغدغه های ذهنی شما درباره حقوق معوقه و نحوه دریافت حقوق معوقه برطرف شود لطفا تا پایان مقاله همراه ما باشید.

طبق قانون مالیات های مستقیم، مزد یا حقوق به وجوه نقد یا غیر نقد گفته میشود که کارگران در ازای کاری که انجام میدهند، از کارفرما دریافت میکنند. حقوق معوقه یکی از مهمترین مشکلات در بحث حقوق و دستمزد است. اگر حقوق شما توسط کارفرما طبق قرارداد منعقد شده پرداخت نشود، حقوق شما معوق شده است. در قرارداد کار معین تمامی مشخصات فردی طرفین، میزان حقوق، قوانین و شرایط ساعت کاری، محل انجام کار، شرایط محرمانگی و … ذکر میشود و هرگونه تصفیه حساب که طبق شرایط قرارداد کار نباشد، حقوق معوقه تلقی میشود.

اگر به هر دلیلی، کارفرما در زمان پرداخت حقوق و دستمزد، بخشی از حقوق را پرداخت کند و حقوق به صورت تمام و کمال پرداخت نشود، همچنان بخشی از حقوق که پرداخت نشده جزو حقوق معوقه محسوب میشود.

 

حقوق معوقه

در چه شرایطی کارفرما میتواند حقوق کارمند را پرداخت ؟

در هیچ شرایطی! طبق قانون کار ایران، کارفرمایان به هبچ وجه نمیتوانند حقوق کارمندان را پرداخت نکنند و همه کارفرماها باید در زمان مقرر نسبت به پرداخت حقوق و مزایا کارمندان اقدام کنند. حتی اگر کارگر در انجام وظایف محوله کوتاهی کرده باشد و طبق آیین نامه انضباطی محل کار عمل نکرده باشد، همچنان کارفرما موظف است مطالبات و حقوق معوقه و سنوات کارمند را پرداخت کرده و سپس قرارداد را فسخ کند.

نحوه شکایت بابت حقوق معوقه چگونه است؟

ممکن است بنا بر دلایل متفاوت کارفرما حقوق کارمندان را پرداخت نکند، در چنین شرایطی کارمندان هیچ گاه نباید از حق خود دست بکشند و تسلیم بی عدالتی شوند. اداره کار مرجع حل اختلافات میان کارمندان و کارفرما است. پس در صورتی که در این شرایط قرار گرفتید و کارفرما با مذاکره و گفتگو راضی به پرداخت حقوق شما نشد؛ آنگاه، برای مطالبه حقوق معوقه خود باید به اداره کار مراجعه کنید و مراحل زیر را طی کنید:

  • به شعبه بیمه ای که کارفرما بیمه کارمندان را ثبت میکند، مراجعه فرماییید
  • تمامی سوابق و مدارک لازم مانند قرارداد کار، فیش های حقوقی و … را جمع آوری و به بیمه گذار نامه بزنید.
  • سوابق و اسناد را به بیمه اداره کار برده و دادخواست شکایت را پر کنید. در دادخواست شکایت باید اطلاعات مربوط شخصی و علت درخواست شکایت را وارد نمایید. سعی کنید علت شکایت را به صورت مختصر و مفید بنویسید و از توضیحات اضافه پرهیز کنید و به اصل شکایت بپردازید. به عنوان مثال در دادخواست شکایت برای دریافت حقوق معوقه، در قسمت علت شکایت، بهتر است نوشته شود عقب افتادن حقوق یا نپرداختن حقوق توسط کارفرما.
  • پس از طی کردن مراحل فوق، اداره کار به شما نامه سازش را تحویل میدهد. نامه سازش، هم به شما و هم برای کارفرما ارسال میشود در این نامه اطلاعات کامل درباره علت اقدام به شکایت و زمان جلسه سازش درج میشود.
  • در جلسه سازش که با حضور هر دو طرفین یعنی کارفرما و کارگر برگزار میشود. در جلسه سازش، دادگاه به اظهارات هر دو طرفین استماع میکند و سعی در ایجاد سازش میان طرفین میکند و در صورت توافق، صورت مجلس به امضای طرفین میرسد. در صورتی که یکی از طرفین در دادگاه حضور پیدا نکند و یا توافق میان طرفین انجام نشود، جلسه حل اختلاف تشکیل میشود.
  • در جلسه حل اختلاف، طرفین دادگاه تمامی اسناد و مدارک را تحویل میدهد تا رای دادگاه صادر شود.

 

نحوه شکایت بابت حقوق معوقه

نمونه نامه دریافت حقوق معوقه

اگر برای طلب حقوق معوقه خود قصد نوشتن نامه کتبی دارید، نامه زیر میتواند نمونه مناسبی باشد که از آن الگو بردارید.

با سلام و احترام

بدینوسیله به استحظار میرساند اینجانب …… فرزند …… از مورخ …… به عنوان فروشنده در شرکت دارویی ….. مشغول به فعالیت هستم. به دلایل چالش های مالی متوالی، به مدت سه ماه حقوق بنده بابت انجام کار به صورت حضوری از ساعت 8:30 الی 17:00 پرداخت نشده است. بنده برای طلب حقوقه معوقه خود بارها از کارفرما تقاضا کرده ام ولی متاسفانه پیگیری های بنده نادیده تلقی شده است. از این رو، برای طلب حقوق معوقه خود از اداره کار تقاضا دارم که در جهت دریافت حقوق معوقه بنده را حمایت کنید. پیشاپیش از مساعدت و همکاری جنابعالی کمال تشکر را دارم.

تاریخ

امضاء

نحوه محاسبه حقوق معوقه

برعکس بسیاری از بدهی ها که به علت تاخیر در پرداخت، درصد مشخصی به آن ها اضافه میشود، حقوق معوقه به این شکل نیست. به عبارت دیگر، نحوه پرداخت حقوق معوقه مانند حقوق عادی است و به آن درصد اضافه تری تعلق نمیگیرد. ولیکن اگر پرداخت حقوق معوقه او در سال بعد انجام شود؛ محاسبه حقوق معوقه با پایه حقوق سالی که در آن حقوق پرداخت میشود، محاسبه میشود.

 به عنوان مثال اگر کارمندی در سال 1402 با پایه حقوق 5 میلیون مشغول به کار باشد و از دی ماه 1402 تا فروردین 1403 حقوق دربیافت نکند، زمان پرداخت حقوق کارفرما با نرخ حقوق پایه سال 1403 باید به مقدار سه ماه به کارمند حقوق بدهد.

 

نحوه محاسبه حقوق معوقه

هزینه معوق چگونه ثبت میشود؟

هزینه های معوق هزینه هایی هستند که در زمان خودش شناسایی نمیشوند و پرداخت نشده اند. یکی از مهم ترین هزینه های معوق، حقوق معوق است. هزینه های معوق نیز مانند سایر هزینه های جای دیگر ثبت شده و در ماهیت بستانکاران و حساب بدهی ها را درگیر میکند.

کلام آخر

در این مقاله به بررسی جزئیات حقوق معوقه، نحوه مطالبه، نحوه محاسبه و طرز نوشتن نامه جهت دریافت حقوق معوقه پرداختیم. مطالعه این مقاله هم به حسابداران در نحوه حسابداری هزینه های معوقه و هم به کارمندانی که حقوق آن ها توسط کارفرماهایشان پرداخت نشده است کمک میکند تا با نحوه و مراحل مطالبه حقوق معوقه آشنا شوند. شرکت حسابداری ازتا در دوره آموزش حسابداری به صفر تا صد نحوه محاسبه هزینه های معوق میپردازد. در صورتی که درباره هزینه معوق اطلاعاتی ندارید، میتوانید با شماره 90004656 تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان شرکت حسابداری ازتا به شما پاسخ دهند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *