مالیات طلا فروشان

طلا به عنوان یکی از ارزشمندترین فلزات جهان، همواره نقش مهمی در اقتصاد کشورها ایفا کرده است. در ایران نیز، خرید و فروش طلا همواره با توجه به ارزش بالای آن، تحت نظارت دقیق قوانین مالیاتی قرار دارد. برای درک بهتر مفهوم مالیات طلا و تأثیرات آن بر بازار، ابتدا باید با مفهوم کلی مالیات آشنا شویم. مالیات یک مسئولیت اجتماعی است که گروه های مختلف افراد در جامعه در راستای بهره برداری از امکانات منابع گکشور باید بخشی از سود ناشی از درآمد خود را به اداره دولت پرداخت کنند. مالیات طلا نیز از این قاعده مستثنی نیست و به عنوان نوعی مالیات بر ارزش افزوده شناخته می‌شود که در زمان فروش از مشتری دریافت می‌شود.

در ادامه، به بررسی جزئیات بیشتری درباره مالیات طلا و تغییرات اخیر در قوانین مربوط به آن خواهیم پرداخت. تمامی اصناف موظف به پرداخت مالیات هستند، این موضوع برای طلافروشان نیز صدق می‌کند. نحوه محاسبه مالیات طلا ممکن است متفاوت با سایر مشاغل باشد. اگر می‌خواهید راجع به مالیات طلا بیشتر بدانید پس ادامه مطالب را از دست ندهید.

مالیات طلا چیست؟

مالیات طلا نوعی مالیات غیر مستقیم محسوب میشود. در مالیات غیر مستقیم، مبلغ به صورت مستقیم از مودی مالیاتی دریافت نمیشود بلکه در زمان خرید و فروش از فروشنده مالیات دریافت میشود.

در یک کلام ساده می‌توان گفت که مالیات طلا در واقع نوعی مالیات بر ارزش افزوده محسوب می‌شود. این مالیات در زمان فروش اعمال شده و هزینه آن از مشتری دریافت می‌شود. در نهایت زمانی که موعد مقرر فرا برسد فروشنده طلا بایستی میزان مبلغ تعیین شده را به سازمان امور مالیاتی کشور بپردازد.

میزان مالیات طلا

در خصوص اینکه میزان مالیات طلا چقدر است باید گفت که 10 درصد است. این بدان معناست که هنگام خرید طلا علاوه بر هزینه خود طلا 10 درصد به مبلغ آن افزوده خواهد شد که به عنوان مالیات درنظر گرفته می‌شود.

لازم به ذکر است که این میزان از مالیات تنها به خود مالیات منتهی نمی‌شود بلکه هزینه‌های مواردی مثل سود فروشنده و اجرت را نیز دربر می‌گیرد. بنابراین، نمیتوان برای میزان مالیات خرید طلا مقدار مشخصی را تعیین کرد چرا که اجرت ساخت طلا با یکدیگر متفاوت است.

توجه داشته باشید که اجرت طلاها با توجه به نوع طراحی و میزان ظرافتی که دارند متفاوت است. هر چقدر که میزان سود و مالیات رقم ثابتی دارد اما اجرت همیشه متغییر است. به بیان ساده‌تر اینکه گاهی میزان مالیات که 10 درصد محاسبه شده، بیشتر نیز خواهد شد و این موضوع کاملاً به اجرت بستگی دارد.

قانون جدید مالیات طلا چقدر است؟

همانطور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم قوانین مالیات همیشه با تغییراتی روبه رو هستند. تغییر قوانین برای این است که مودی مالیاتی توانایی دور زدن مالیات را نداشته باشد و نتواند راهی برای آن پیدا کند. با توجه به قوانینی که در گذشته برای مالیات طلا وجود داشت، مالیات آن همان مالیات بر ارزش افزوده بود و قیمت کلی آن شامل پرداخت مالیات نمی‌شد اما رفته رفته این قانون تغییر کرد.

بر اساس ماده 26 قانون مالیات‌ها، میزان سودی که فروشنده از معامله دارد و اجرتی که برای ساخت آن دریافت کرده است از مالیات بر ارزش افزوده محاسبه می‌شود. طبق این قانون جدید میزان پولی که بابت خرید اصل طلا محاسبه می‌شود از مالیات بر ارزش افزوده محاسبه نخواهد شد. یعنی این بخش شامل ارزش افزوده نمی‌شود.

مالیات طلا چگونه محاسبه می‌شود؟

تا به اینجا با مالیات طلا و میزان آن آشنا شدیم، در این قسمت قصد داریم به نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده  طلا بپردازیم.

  • مالیات بر عایدی طلا که میزان مبلغ آن از 0 تا 40 درصد می‌تواند باشد.

منظور از مالیات عایدی در واقع خرید و فروش هر محصولی است که به عنوان موارد مصرفی نیست و نوعی سرمایه محسوب می‌شود.

لازم به ذکر است اگر به خرید و فروش ارزهای دیجیتال می‌پردازید حتماً حسابداری ارزهای دیجیتال را به یک فرد متخصص بسپارید.

  • دسته بعدی مربوط به مالیات بر ارزش افزوده است که چیزی بین 9 تا 10 درصد است.

ارزش افزوده همان مبلغی است که از خریدار گرفته می‌شود و میزان آن بین 9 تا 10 درصد متغییر است. توجه داشته باشید که اصل طلا مالیات بر ارزش افزوده ندارد و با توجه به قوانین جدید معافیت مالیاتی را شامل می‌شود.

  • و اما آخرین دسته به مالیات عملکرد طلا فروش برمیگردد که می‌تواند از 15 تا 25 درصد متغییر باشد.

محاسبه این نوع از مالیات مثل سایر مشاغل است و با توجه به میزان فعالیتی که فرد مورد نظر در حیطه کاری خود دارد محاسبه می‌شود. قاعدتاً هر چقدر طلافروش عملکرد بالاتری داشته باشد مالیات بیشتری نیز باید بپردازد. برای شفافیت موضوع به مثال زیر توجه کنید:

  • ارزش یک گرم طلا خالص 2000000 تومان است. اجرت طلا فروش برای تبدیل این طلا به یک حلقه یک گرمی 300000 تومان است. اگر سود حاصل از فروش طلا برای فروشنده 5% باشد. در نهایت ارزش این حلقه یک گرمی به همراه اجرت و سود فروشنده 2415000 تومان است.

مالیات طلامالیات بر ارزش افزوده طلا چقدر است؟

مالیات بر ارزش افزوده به میزان مبلغی گفته می‌شود که به هزینه‌های کالا افزوده شده و مصرف کننده آن را پرداخت می‌کند. این موضوع برای خرید طلا نیز صدق می‌کند. یعنی شما هنگام خرید طلا علاوه بر اینکه باید هزینه اصلی طلا، سود فروشنده و اجرت را بپردازید، موظف به پرداخت مالیات آن نیز هستید که همان مالیات بر ارزش افزوده است.

در گذشته این مالیات از اصل طلا محاسبه می‌شد اما با اعتراض صنف طلافروشان قانون تغییر کرد. میزان مالیات بر ارزش افزوده عموماً 9 درصد است اما در برخی موارد ممکن است تا 10 درصد نیز محاسبه شود. بیشتر شدن مبلغ آن به بالا بودن اجرت طلا برمیگردد.

معافیت مالیاتی طلا

بسیاری از مردم طلا را به عنوان نوعی سرمایه به حساب می‌آورند از همین رو به خرید و فروش آن به منظور دریافت سود بیشتر اقدام می‌کنند. تا زمانی که مقدار این طلا از حد مشخص شده بیشتر نباشد، فرد از پرداخت مالیات طلا معاف خواهد شد. در صورتی که مقدار طلا بیش از 150 گرم باشد مالیات شامل حال شخص می‌شود. برای اینکه بتوان میزان مالیات را مشخص کرد به فاکتور طلا نیاز است. بر اساس آمار به دست آمده چون اکثر خریداران طلا دلالان هستند 99 درصد آنها مالیاتی به دولت پرداخت نمی‌کنند.

معافیت مالیاتی برای عملکرد طلافروشان نیز وجود دارد و زمانی شامل حال آنهاست که درآمد خالص آنها در طول یکسال از 28 میلیون و 800 هزارتومان بیشتر نشود؛ در غیر اینصورت باید مالیات را مطابق با میزان درآمد بپردازند.

نحوه محاسبه مالیات طلا چقدر است؟

محاسبه هزینه محصولات و کالاهای دیگر هنگام فروش بسیار ساده است چرا که هزینه تولید آن به مالیات بر ارزش افزوده و نهایتاً سود فروشنده اضافه می‌شود اما این موضوع برای محاسبه طلا کمی متفاوت است. بیشترین تفاوت آن مربوط به اجرت طلا می‌باشد که یک هزینه ثابت نیست و با توجه به طراحی هر قطعه متفاوت است. جمع بندی کلی این موضوع منجر به تفاوت میزان مالیات‌ها می‌شود.

نحوه پرداخت مالیات طلا

پرداخت مالیات طلا نیز مثل بسیاری از امور امروزی به صورت آنلاین و از طریق ورود به سامانه مرتبط صورت می‌گیرد. برای پرداخت مالیات می‌توان به سامانه امور مالیاتی کشور به نشانی tax.gov.ir مراجعه کرد و نسبت اقدامات مربوط به پرداخت را انجام داد.

سخن پایانی

یکی از مباحثی که همواره طلافروشان با آن مواجه هستند مالیات طلا است. این نوع مالیات خود به سه دسته تقسیم می‌شود که شامل مالیات بر عایدی طلا، مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد طلا می‌باشد. هر یک از آنها میزان مالیات مشخصی دارند به طوری که برای دسته اول 0 تا 40 دصد، برای دسته دوم 9 تا 10 درصد و برای دسته سوم از 15 تا 25 درصد است. توجه داشته باشید که در صنف طلافروشی نیز معافیت مالیاتی وجود دارد که مربوط به ارزش افزوده است.

اصل طلا یا همان طلا خالص از ارزش افزوده معاف است و تنها برای مواردی مثل اجرت و سود طلافروش مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته می‌شود. در صورتی که شخصی بیش از 150 گرم طلا داشته باشد موظف به پرداخت مالیات خواهد شد اما اگر کمتر از این مقدار باشد از پرداخت آن معاف است. برای پرداخت مالیات طلا نیز می‌توانید به سامانه امور مالیاتی کشور مراجعه کرده و به صورت آنلاین این کار را انجام دهید.

با توجه به این که طلا فروشان نیز اخیرا مشمول فعالیت در سامانه مودیان مالیاتی هستند. مسائل حسابداری و مالیاتی برایشان از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. مشاوران مالیاتی شرکت حسابداری اَزتا با تکیه بر دانش و تجربه چندین ساله خود آماده ارائه خدمات مالیاتی به طلا فروشان هستند. در صورتی که طلا فروشی دارید حتما از یک مشاور مالیاتی خبره برای انجام خدمات حسابداری کمک دریافت کنید.

سوالات متداول

برخی از سوالاتی که کاربران بسیار راجع به آن پرسیده بودند را در قالب سوالات متداول به شرح زیر پاسخ داده ایم.

چه کسی مسئول پرداخت مالیات طلا است؟

بر اساس آخرین تغییراتی که در قانون پرداخت مالیات طلا صورت گرفته است مالیات طلا هم شامل حال فروشندگان و هم خریداران می‌شود. تنها چیزی که در این میان مالیات ندارد اصل طلا است که البته در گذشته آن هم مالیات داشت.

مالیات طلا چند درصد است؟

مالیات بر ارزش افزوده طلا 9 تا 10 درصد است. مالیات بر عایدی از 0 تا 40 درصد و مالیات عملکرد طلافروشان بین 15 تا 25 درصد خواهد بود.

نحوه محاسبه مالیات طلا چگونه است؟

برای محاسبه مالیات طلا باید با توجه به فرمولی که وجود دارد پیش رفت. بر اساس این فرمول اصل طلا را در نظر می‌گیرند سپس میزان اجرت ساخت را به آن اضافه می‌کنند که برای هر قطعه طلا متغییر است. پس از آن فروشنده 7 درصد به این مبلغ اضافه می‌کند که همان سود عملکرد است و در نهایت 9 تا 10 درصد به کل این مبلغ افزوده می‌شود که مالیات بر ارزش افزوده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *