تا کنون در وبلاگ خدمات مالي اَزتا درباره انواع ماليات صحبت کردهايم و به صورت ويژه درباره ماليات شرکت ها مطالبي را ارائه کردهايم، اما بحث ديگري نيز وجود دارد و آن ماليات شرکتهاي غير فعال است. ماليات شرکتهاي غير فعال چگونه محاسبه ميشود؟ شايد اين مسئله براي شما پيش آمده باشد که شرکتي را ثبت کردهايد ولي در حد ثبت باقي مانده و فعاليت تجاري هم نداشتهايد؛ اما نگرانيد که مالياتي براي آن در نظر گرفته شود. به طور کلي آيا به شرکتهايي که هيچ گونه فعاليتي ندارند مالياتي تعلق ميگيرد يا خير؟ براي اينکه شرکتهاي غير فعال مشمول ماليات نگردند بايد يک روند قانوني مشخصي را طي نمايد که در اين مقاله به آن اشاره خواهد شد.
شرکتهاي غير فعال به چه شرکتهايي گفته ميشود؟
شرکتهايي که ثبت قانوني شده و هيچ گونه مراوده مالي و تجاري نداشته و گردش مالي آنها صفر باشد و هيچگونه نقل و انتقال مالي و تجاري هم به نام صاحبان شرکت در طول سال انجام نگرفته باشد اصطلاحا در قانون شرکت غير فعال ناميده ميشوند.
آيا به شرکتهاي غير فعال ماليات تعلق ميگيرد؟
اين شرکتها اگر قوانين مربوط به شرکتهاي غير فعال را به طور کامل رعايت کنند مالياتي به آنها تعلق نميگيرد.
انحلال شرکت يا عدم فعاليت آن
يکي از موضوعات مهم در خصوص شرکتهاي غير فعال، بحث انحلال آنها است که به معني مرگ شرکت است و اگر کسي قصد دارد که در آينده فعاليت خود را دوباره آغاز نمايد، نبايد شرکت را منحل کند بلکه لازم است عدم فعاليت آن را اعلام نمايد. در کل ميتوان گفت اگر هر شخصي تمام موارد و نکات قانوني را رعايت نمايد، دچار هيچ گونه دردسري نخواهد شد. اين موضوع باعث شده است که افراد متخصص و کارشناسان خبره در زمينه ماليات، با انجام فرآيندهاي مشخص شده، هيچ گونه نگراني از بابت ماليات و جرائم آن نداشته باشند.
نکات مهم در خصوص شرکتهاي غير فعال:
• عدم ثبت مراودههاي مالي به نام صاحبان شرکت
• صفر بودن گردش مالي شرکت
• تشکيل پرونده مالياتي در حوزه مربوط به شرکت
• اعلام عدم فعاليت در بازه زماني مشخص و دقيق به صورت کتبي با مهر و امضاي مدير عامل شرکت و ارسال به حوزه مالياتي
• تحويل دفاتر قانوني پلمپ شده به اداره امور مالياتي، به صورت کاملا سفيد
• ارسال اظهارنامه مالياتي و اظهارنامه ارزش افزوده براي سازمان امور مالياتي به صورت سفيد
• عدم وجود فاکتور خريد يا فروش در تاريخ مقرر به نام شرکت يا صاحبان آن
• نامه عدم فعاليت بايد داراي نام شرکت، شماره ثبت، کلاسه پرونده، تاريخ عدم فعاليت و… باشد که به امضاي مدير عامل برسد.
• کد اقتصادي شرکت حتي در خصوص عدم فعاليت نيز بايد صادر گردد و تمام اسناد به همان حوزه مالياتي ارسال شوند.
• مدير عامل وظيفه دارد که در پايان سال مالي عدم فعاليت شرکت را به سازمان مالياتي اعلام نمايد.
نکته ?: تجهيزات خريداري شده براي شرکت مانند ماشين آلات و…جز سرمايههاي شرکت است و فعاليت محسوب ميگردد و داراي ماليات است.
نکته ?: عدم ارائه هر کدام از موارد بالا، به معني مخفي نمودن فعاليت است و جرائمي را در پي خواهد داشت.
نکته ?: اگر کسي قصد ادامه فعاليت با شرکت مذکور را ندارد، موظف است که اقدام به انحلال شرکت نمايد و آن را به صورت رسمي اعلام کند.
نحوه محاسبه ماليات شرکتهاي بدون فعاليت:
در واقع ميتوان گفت که ماليات شرکتها بر اساس تراکنشهاي مالي آن و ميزان سود و زيان محاسبه ميگردد که هر اندازه فعاليت کمتر باشد، ماليات کمتري به آن تعلق ميگيرد. بر اساس قانون ماليات بر درآمد، براي شرکتهاي غير فعال که درآمدي ندارند، هيچ گونه مالياتي در نظر نگرفتهاند که لازم است که شرکت مورد نظر، اعلام عدم فعاليت نمايد.
نکته: بر اساس قانون، شرکتهايي که تازه تاسيس شدهاند، ? ماه مهلت دارند که براي تشکيل پرونده دارايي و اخذ کد اقتصادي اقدام نمايند در غير اين صورت بايد منتظر جرائم مالياتي باشند.
تکاليف مالياتي مديران شرکتهاي غير فعال:
از جمله تکاليف مالياتي مهمي که مديران بايد به آنها عمل کنند، ميتوان به موارد مهم زير اشاره نمود:
• مديران شرکت غير فعال موظفند که نسبت به اعلام کتبي و قابل اثبات عدم فعاليت شرکت به اداره مالياتي ذيربط خود و به واحد ماليات بر ارزش افزوده ذيربط اقدام کنند.
• پلمپ دفاتر قانوني براي شرکت غير فعال بايد صورت گيرد.
• تسليم اظهارنامه مالياتي براي شرکتهاي غير فعال ضروري است.
• لازم است که مديران شرکتهاي غير فعال بر اساس تبصره ? ماده ??? قانون مالياتهاي مستقيم، مقرر شده است هر گونه تغييرات در مورد شرکتهاي غير فعال را ثبت نمايند که منوط به اخذ مفاصاحساب مالياتي از سازمان امور مالياتي شده است.
• در نهايت بايد مديران شرکت غير فعال، به محض آن که اقدام به فعال کردن شرکت کردند نسبت به اعلام کتبي مراتب به اداره امور مالياتي ذيربط نيز اقدام کنند
بدون دیدگاه